9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialONU cere Siriei să permită accesul inspectorilor săi la centrele suspecte de...

ONU cere Siriei să permită accesul inspectorilor săi la centrele suspecte de energie atomică

Şeful Agenţiei ONU pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că organizaţia exercită presiuni asupra Siriei pentru a obţine accesul inspectorilor la cel puţin două centre suspecte, dar până în prezent ţara arabă s-a opus, relatează NewsIn.

Directorul AIEA, Yukiya Amano, a afirmat că agenţia sa a cerut în repetate rânduri Damascului să le permită inspectorilor să viziteze locul din deşert unde se afla un reactor nuclear neterminat, până când Israelul l-a distrus, în septembrie 2007. Experţii AIEA au inspectat centrul Dair Alzour în 2008,pentru a lua mostre din zona reactorului distrus, dar nu s-au mai putut întoarce.

“Ulterior, după analizarea probelor, am descoperit că există particule de uraniu” procesat, a spus Amano. “Dar până acum nu îi putem identifica originea”, a adăugat el.

Oficialul a subliniat în cursul unei audieri la Consiliul pentru Relaţii Externe că a abordat acest subiect cu Siria şi că cere în continuare acces la Dair Alzour şi la un reactor mic de cercetare din apropiere de Damasc.

“Siria nu ne-a permis accesul şi, în concluzie, nu putem face progrese”, a adăugat el. “Care este statutul? Care este părerea noastră? Ţinând cont de informaţiile pe care le deţinem, credem că este posibil să fie un reactor”, a afirmat Amano.

Întrebat dacă AIEA va trece de stadiul cererilor şi va invoca o “inspecţie specială” pentru a obliga Siria să permită accesul, în caz contrar fiind vizată de Consiliul de Securitate al ONU, Amano nu s-a pronunţat. “În Siria, inspecţia specială este, bineînţeles, una dintre opţiuni, dar deocamdată continui să îi cer Siriei să ne ofere acces şi voi face acest lucru deocamdată. În viitor, aşa cum am spus, sunt deschis la opţiuni”, a spus el.

Oficialul a precizat că inspecţiile speciale au fost implementate de numai două ori înainte, în anii ’90 – în cazul Coreei de Nord şi al României.

Amano a abordat şi dosarele nord-coreean şi iranian. În ceea ce priveşte Phenianul, el şi-a reiterat avertismentul că există o “situaţie gravă” acolo, în condiţiile în care regimul lui Kim Jong-Il a expulzat inspectorii internaţionali şi susţine că a detonat dispozitivele nucleare. Şeful AIEA a insistat asupra faptului că acest comportament are implicaţii pentru securitatea globală.

De asemenea, oficialul a reamintit că Teheranul nu a oferit cooperarea necesară pentru a permite AIEA să confirme că tot materialul său nuclear are scopuri paşnice.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă