13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialKremlinul a castigat alegerile din Cecenia

Kremlinul a castigat alegerile din Cecenia

Partidul pro-Kremlin, Rusia Unita, este marele invingator al alegerilor din Cecenia de duminica, rezultat prevazut, de altfel, dinainte. Presedintele rus, Vladimir Putin, estima ieri ca scrutinul din Cecenia “a inchis un proces de restabilire a regimului constitutional” in aceasta republica caucaziana rusa, in timp ce legitimitatea scrutinului a fost pusa la indoiala de Consiliul Europei.
Cecenii au ales duminica primul parlament local dupa opt ani, alegerile fiind prezentate de Kremlin drept “ultima piatra” pusa la stabilitatea republicii dupa adoptarea unei Constitutii si doua alegeri prezidentiale. Candidatii Rusiei Unite au obtinut aproape 60% din voturi, comunistii plasandu-se pe locul doi, cu 12 procente. Nici un candidat, nici o lista independenta nu au fost reprezentati la aceste alegeri, derulate intr-o atmosfera de calm, cu exceptia a trei mine telecomandate, dezamorsate dupa trecerea convoiului presedintelui cecen, Alu Alhanov, si moartea unui sef al administratiei locale, ucis de gloante.
Presa rusa critica ieri un scrutin in care jocurile erau facute dinainte iar participarea la vot slaba in pofida cifrelor oficiale de la Groznai. La randul sau, seful delegatiei de observatori ai Consiliului Europei si-a exprimat indoiala privind legitimitatea scrutinului, considerand ca “puterea reala” in Cecenia nu este bazata pe democratie. Autoritatile ruse au mobilizat 23.900 de observatori locali sau veniti din tarile CSI, iar OSCE a explicat refuzul de a trimite observatori in Cecenia motivand “ratiuni de securitate”, un mod diplomatic de a refuza sa gireze scrutinul, considerat de numeroase ONG-uri o “parodie electorala” “sub amenintarea armelor”.
Printre cei 600.000 de electori chemati la vot au fost si 34.000 de membri ai fortelor federale cu baza in Cecenia. Cinci ofiteri rusi au facut parte dintre cei 350 de candidati, intre care si membri ai administratiei proruse, pentru cele 58 de locuri din Parlament.
In realitate, in Cecenia puterea este in mainile “clanului Kadarov”, condus de vicepremierul Ramzan Kadarov, fiul presedintelui prorus defunct Ahmad Kadarov, care se afla in fruntea militiilor locale, cunoscute pentru supunerea fata de Kremlin. Analistii vad scrutinul din Cecenia ca un nou semn al “prapastiei din ce in ce mai mari dintre realitate si constructia politica” dorita de Moscova.
Realitatea este puterea clanului Kadarov, reprimarea disidentilor, disparitiile civililor. Mai mult, rebeliunea cecena este din ce in ce mai mult gangrenata de islamism radical, iar destabilizarea s-a extins de acum in intreg Caucazul rus. Ei considera ca alegerile din Cecenia sunt un succes al prim-vicepremierului Ramzan Kadarov, cel care s-a grabit sa declare legitime alegerile inainte ca la urne sa se precizeze numarul necesar de alegatori. Toti au inteles ca el are girul Moscovei, care il considera pe cel care a luptat in primul razboi cecen contra fortelor federale singura figura capabila sa tina Cecenia in frau. Si viitorul presedinte al acestei mici republici.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă