9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialJaponia: Noile cerinţe ale grupării Stat Islamic pentru eliberarea ostaticului

Japonia: Noile cerinţe ale grupării Stat Islamic pentru eliberarea ostaticului

Premierul japonez a catalogat miercuri "absolut josnice" noile ameninţări ale grupării Statul Islamic (SI), care a promis marţi că va executa în termen de 24 de ore un jurnalist nipon şi un pilot iordanian, dacă Ammanul nu eliberează o deţinută irakiană condamnată la moarte, relatează AFP, conform Mediafax

"Sunt nişte ameninţări absolut josnice. Sunt profund indignat. Ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă şi am cerut miniştrilor să acţioneze uniţi pentru a-l elibera cât mai rapid pe (Kenji) Goto", a declarat Shinzo Abe.

Citeşte şi: VIDEO. Un ostatic japonez, decapitat de teroriștii Statului Islamic

Guvernul japonez, pus într-o situaţie stânjenitoare potrivit unor analişti, a cerut din nou Iordaniei, încă din primele ore ale zilei de miercuri, să acţioneze pentru a-l salva pe cetăţeanul nipon.

Ammanul se află în faţa unei dileme: să salveze vieţile lui Goto şi pilotului Maaz al-Kassasbeh sau să nu o elibereze pe Sajida al-Rishawi, o atacatoare sinucigaşă implicată într-un val de atentate sinucigaşe revendicate de către aripa irakiană a Al-Qaida.

Noile revendicări ale SI şi ultimatumul foarte scurt postat pe site-uri jihadiste au fost prezentate sub forma unei fotografii în care Kenji Goto apare ţinând în mână o fotografie cu pilotul iordanian capturat de către SI şi presupusa voce a jurnalistului prezentând ameninţările răpitorilor.

Citeşte şi: Grupul Stat Islamic ameninţă cu noi execuţii

Jurnalistul independent pare să fie reţinut de la sfârşitul lui octombrie, în timp Maaz al-Kassasbeh a fost capturat pe 24 decembrie, după prăbuşirea avionului de tip F-16 pe care-l pilota în spaţiul aerian sirian, unde efectua un raid împotriva unor poziţii SI, în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste.

Într-o înregistrare video publicată pe 20 ianuarie, SI cerea Guvernului japonez o răscumpărare în valoare de 200 de milioane de dolari, în termen de 72 de ore, pentru a-i elibera pe Goto şi pe alt ostatic japonez, Haruna Yukawa. Pentru că nu a obţinut ceea ce a cerut, gruparea a anunţat sâmbătă, într-un mesaj de acelaşi tip cu cel difuzat marţi, că l-a executat pe Yukawa, şi cere de atunci eliberarea deţinutei irakiene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă