În ce condiţii ar putea părăsi UE Marea Britanie, după un vot favorabil la referendumul din 23 iunie

Sprijinul pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană conduce cu aproape 7 puncte asupra celor care pledează pentru retragerea din blocul de 28 de membri, la mai puţin de o săptămână până la referendumul din 23 iunie, potrivit unui sondaj telefonic publicat vineri şi citat de Reuters.

Share

Carla Popa 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2016 - 09:37

Sprijinul pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană conduce cu aproape 7 puncte asupra celor care pledează pentru retragerea din blocul de 28 de membri, la mai puţin de o săptămână până la referendumul din 23 iunie, potrivit unui sondaj telefonic 
publicat vineri şi citat de Reuters. 
    
Sondajul realizat de BMG pentru The Herald arată sprijinul pentru "Remain", campania pentru a rămâne în UE, de 53,3%, în timp ce "Leave", tabăra pentru a ieşi, are un sprijin de 46,7%. Sondajul, efectuat pe un eşantion de 1.064 adulţi între 10 şi 15 iunie, îi exclude pe cei care "nu ştiu", notează Reuters. În schimb, un sondaj BMG online separat arată tabăra Leave conducând cu 10 puncte, 55,5% faţă de Remain la 44,5%. Agerpres menţionează că sondajul a fost realizat înainte de asasinarea politicianului laburist britanic Jo Cox joi, fapt ce a determinat suspendarea campaniei ambelor tabere, mai notează Reuters. Sondajul BMG era aşteptat la 16 iunie dar publicarea sa a fost amânată după uciderea lui Cox.

Marea Britanie va avea la dispoziţie cel puţin doi ani să negocieze ieşirea din Uniunea Europeană în cazul unui vot al majorităţii alegătorilor în acest sens, timp în care, teoretic, Parlamentul are dreptul de a bloca decizia ieşirii din Blocul comunitar. Alegătorii britanici sunt chemaţi la urne pe 23 iunie pentru a stabili dacă Marea Britanie va rămâne membră a Uniunii Europene ori va părăsi Blocul comunitar.

Conform experţilor, citaţi de Mediafax, dacă 50% plus unul dintre alegătorii veniţi la urne se pronunţă în favoarea ieşirii ţării din UE, părăsirea efectivă a Blocului comunitar se va produce după cel puţin doi ani. În acest interval, Marea Britanie va continua să fie sub incidenţa tratatelor şi reglementărilor comunitare, dar nu va mai participa la procesul decizional, Londra urmând să negocieze termenii acordului de părăsire a Uniunii Europene.

În practică, negocierea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va dura mai mult de doi ani, afirmă experţi citaţi de presa britanică. Teoretic, membrii Parlamentului britanic ar putea bloca ieşirea Marii Britanii din UE, dat fiind că aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totuşi, este puţin probabil ca membrii Parlamentului să nu ţină cont de votul cetăţenilor, pentru că ar risca pierderea următoarelor alegeri legislative.

Referendumul din 23 iunie nu are caracter obligatoriu din punct de vedere decizional, iar Parlamentul va trebui să adopte o serie de modificări legislative care ar permite ieşirea ţării din UE. Acordul de ieşire a Marii Britanii din UE va trebui ratificat de Parlament. Un vot împotrivă în Camera Lorzilor ori în Camera Comunelor ar bloca ieşirea din comunitatea europeană.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...