Spania l-a eliberat pe scriitorul german Dogan Akhanli, un critic al lui Erdogan, după ce îl arestase la cererea regimului de la Ankara. Angela Merkel cere Turciei să nu abuzeze de apartenența la Interpol

Un tribunal spaniol a decis duminică eliberarea condiționată a scriitorului german de origine turcă Dogan Akhanli, care fusese arestat cu o zi înainte în Spania la solicitarea Ankarei, a anunțat avocatul său, Ilias Uyar.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.08.2017 - 20:41

UPDATE 20,35: Cancelarul german Angela Merkel a salutat, duminică, eliberarea de către justiția spaniolă a unui scriitor german de origine turcă arestat la cererea Ankarei, subliniind însă că Turcia nu ar trebui să "abuzeze" de apartenența ei la Interpol, relatează agențiile de presă internaționale citate de Agerpres.

"Nu este corect și mă bucur foarte mult că Spania l-a eliberat", a spus Merkel.

"Nu ar trebui să se abuzeze de organizații internaționale precum Interpolul în astfel de scopuri", a declarat cancelarul pentru canalul RTL, referindu-se la cazul scriitorului german de origine turcă Dogan Akhanli.


PDATE 16,45: Un tribunal spaniol a decis duminică eliberarea condiționată a scriitorului german de origine turcă Dogan Akhanli, care fusese arestat cu o zi înainte în Spania la solicitarea Ankarei, a anunțat avocatul său, Ilias Uyar, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

"Bătălia a meritat", a scrie avocatul său pe Facebook, precizând că scriitorul "a fost eliberat cu condiția să rămână la Madrid" până când Turcia va cere oficial extrădarea sa.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a îndemnat Spania să nu-l extrădeze în Turcia pe scriitorul Dogan Akhanli, după ce Ankara a emis un mandat de arestare pe numele acestuia.

Akhanli s-a născut în Turcia, dar a emigrat în Germania în 1991, după ce a petrecut mai mulţi ani într-o închisoare turcă din cauza implicării în lovitura de stat din 1984.

Scriitorul a fost reţinut în Spania după ce Turcia a emis un mandat Interpol pentru acesta, un critic al regimului Recep Tayyip Erdogan. Avocatul lui Dogan Akhanli consideră că reţinerea acestuia "face parte dintr-o vânătoare precisă împotriva criticilor guvernului turc care locuiesc în Europa".

Un oficial al Ministerului german de Externe a precizat că Germania este în legătură cu autorităţile spaniole, cerând ca Berlinul să fie implicat în orice procedură privind scriitorul şi insistând asupra faptului că extrădarea nu ar trebui să aibă loc. Orice ţară poate emite un "avertisment roşu" către Interpol, dar extrădarea din partea Spaniei va avea loc doar dacă Ankara va convinge instanţele spaniole că are o cauză reală împotriva lui Dogan Akhanli.

În ultimele luni, Turcia a acuzat Germania că oferă refugiu militanţilor kurzi şi suspecţilor căutaţi pentru presupuse legături cu puciul eşuat din 2016. Peste trei milioane de imigranţi turci trăiesc în Germania.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...