Misterioasa soră a lui Kim Jong-un accede la putere

Provenită din „linia Paektu“, considerată sacră, Kim Yo-jong a fost promovată, la 30 de ani, în principalul organ decizional al partidului opac şi atotputernic ce domneşte în Coreea de Nord.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 12.10.2017 - 10:58

Provenită din „linia Paektu“, considerată sacră, Kim Yo-jong a fost promovată, la 30 de ani, în principalul organ decizional al partidului opac şi atotputernic ce domneşte în Coreea de Nord.

Analiştii şi experţii estimează că promovarea surorii liderului nord-coreean Kim Jong-un în Biroul Politic este un semn că acesta consolidează acapararea puterii de către familia sa.

Astfel, a doua femeie din Coreea de Nord patriarhală s-a alăturat clubului exclusivist după Kim Kyong Hui, care a avut un rol important în perioada în care fratele său, Kim Jong-il, a guvernat ţara. „Pentru că este femeie, Kim Jong-un nu o consideră o ameninţare pentru leadershipul său“, apreciază Moon Hong-sik, cercetător la Institutul pentru Strategii de Securitate Naţională.

Potrivit dictonului „sângele apă nu se face“, Kim Jong-un este sigur că sora sa este de încredere. Spre deosebire de mătuşa sa, promovată în Biroul Politic în 2012, după trei decenii în partid. Kim Kyong Hui nu a mai fost văzută după ce soţul ei, Jang Song Thack, cândva considerat liderul nr. 2 la Phenian, a fost executat în 2013. Jang şi soţia sa nu sunt singurele rude care au pierdut favoarea lui Kim Jong-un. Fratele său vitreg, Kim Jong-nam, care trăia în exil, a fost asasinat cu un agent toxic pe un aeroport din Malaysia.

„Prinţesa“ nord-coreeană

Teoretic, Kim Yo-jong nu poate vota în Biroul Politic, dar poate participa la dezbaterile prezidate de fratele ei asupra marilor dosare naţionale. În plus, promovarea sa în aparatul de stat permite consolidarea legitimităţii dinastiei Kim asupra Executivului nord-coreean în plină perioadă de tensiuni cu SUA.

Mitologie comunistă

De la fondarea ţării de către Kim Il-sung, această familie a pus în scenă caracterul sacru al liniei magice „Paektu“, referire la Muntele Paektu din nordul ţării. Potrivit mitologiei naţionale, destinul familiei Kim se va confunda cu cel al naţiunii şi se va naşte pe crestele acestui munte.

Nepoată a lui Kim Il-sung, fiică a lui Kim Jong-il cu a treia soţie, fostă dansatoare, Kim Yo-jong ar avea acest sânge sacru, ca şi fratele ei, Kim Jong-un, dictatorul, şi fratele lor Kim Jong-chul, care nu are încă funcţii oficiale în partid.

Potrivit serviciilor secrete sud-coreene, Kim Yo-jong a fost crescută, ca şi cei doi fraţi ai săi, în secret şi a petrecut mai mulţi ani sub o identitate falsă într-o şcoală privată din Elveţia înainte de a reveni în palatul din Phenian.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...