9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCine opreste Magyar Garda?

Cine opreste Magyar Garda?

Chemate sa condamne ascensiunea extremei drepte in Ungaria, principalele forte politice ale acestei tari isi paseaza reciproc "pisica" pentru aceasta situatie.

O conferinta de presa care ar fi trebuit sa reprezinte o condamnare comuna a grupului paramilitar Garda Ungara (Magyar Garda) a esuat in scopul propus. In schimb, guvernul socialist si opozitia de la Budapesta au intrat intr-un conflict deschis, acuzandu-se reciproc ca au facilitat expansiunea extremei drepte. De altfel, observa Reuters, tensiunile dintre politicienii ungari par a fi mai mari decat de obicei de cand partidul de extrema-dreapta Jobbik a infiintat grupul paramilitar Garda Ungara, acum trei saptamani.
Premierul Ferenc Gyurcsany a declarat ca opozitia de centru-dreapta Fidesz a cooperat cu Jobbik la alegerile locale si cauta activ sustinere din partea alegatorilor de extrema-dreapta. "Acest partid (Fidesz) cauta sustinerea catorva sute de persoane. El poate lupta impotriva atator lucruri, dar acum se ascunde", a subliniat premierul la conferinta de presa a cinci partide parlamentare, in prezenta ambasadorilor SUA, Germaniei si Marii Britanii la Budapesta.
Enervat de atacurile lansate de Gyurcsany, liderul grupului parlamentar al Fidesz, Tibor Navracsics, a replicat ca extrema-dreapta capata forta in Ungaria din cauza ca premierul a tradat democratia. El a adaugat ca Partidul Socialist are membri care au facut deschis declaratii antisemite, a notat ca Gyurcsany a fost comunist si a spus ca el foloseste aceasta problema pentru a deturna atentia de la esecurile guvernarii. "Partidul Socialist este o formatiune cu sentimente antisemite", a acuzat Navracsics, adaugand ca premierul a locuit intr-o casa confiscata de la o familie de evrei. Dar, cand i s-a cerut sa denunte explicit Garda Ungara, Navracsics a raspuns evaziv, spunand ca toate partidele sunt de acord ca gruparea constituie un lucru negativ.

Tensiunile politice din Ungaria sunt in crestere, avand in vedere ca se apropie 17 septembrie, data la care anul trecut premierul Gyurcsany recunostea ca a mintit populatia. Chiar si acum, membrii Fidesz ies din Parlament cand Gyurcsany ia cuvantul.
Partidele de extrema-dreapta nu au mai fost reprezentate in Parlamentul de la Budapesta din 2002, numarul sustinatorilor lor fiind de cateva mii. Insa aceste formatiuni au preluat un rol major in conducerea manifestatiilor antiguvernamentale de anul trecut, declansate dupa ce premierul si-a recunoscut minciuna din timpul campaniei. Mai multe organizatii ale evreilor si tiganilor au cerut autoritatilor ungare sa interzica Garda Ungara, ale carei uniforme si simboluri amintesc de "Crucile cu Sageti" – formatiunea nazista maghiara din al doilea razboi mondial –, cand peste 550.000 de evrei din Ungaria au fost trimisi in lagarele mortii. z

» Fidesz il acuza pe premierul socialist Gyurcsany ca a locuit intr-o casa confiscata de la evrei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă