9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCiclon in Caraibe, taifun in China

Ciclon in Caraibe, taifun in China

Desi poate parea surprinzator, doua evenimente meteorologice majore – ciclonul Emily (in Jamaica si Mexic) si taifunul Haitang (in Taiwan si China) – facusera pana ieri mai putine victime decat inundatiile din Romania. Explicatii pot fi multe: probabil ca in tarile enumerate padurile sunt protejate, nu distruse cu salbaticie, banii pentru prevenirea catastrofelor naturale nu sunt deturnati spre ridicarea de vile, iar autoritatile suna in timp util evacuarea locuitorilor din zonele periclitate.
In patru zile, ciclonul Emily a maturat Jamaica si peninsula Yucatan din Mexic cu o forta de gradul 4 din 5 posibile pe scara Saffir-Simpson. Cinci persoane au fost ucise in Jamaica de vantul a carui viteza a atins 260 km/h. Alte doua persoane au murit in apropierea unei platforme petroliere din Golful Mexic cand elicopterul cu care se deplasau a fost doborat de ciclon. In peninsula Yucatan s-a inregistrat o singura victima: un rezident german ucis de o descarcare electrica. Eforturile depuse de autoritati pentru evacuarea turistilor din Cancun si Playa del Carmen au fost salutare. “Nu s-au inregistrat accidente sau pierderi de vieti omenesti printre cei 50.000 de turisti”, a asigurat guvernatorul provinciei, Felix Gonzalez, adaugand ca “greul a trecut”. Reteaua electrica si cea telefonica au fost avariate in cateva localitati, iar arborii smulsi din radacini au blocat mai multe sosele. S-au inregistrat pagube si la instalatiile petroliere. Aeroportul din Cancun a fost redeschis, ca si terminalul de feribot spre insula Cozumel.
Ciclonul a survolat ieri, cu o tarie mult diminuata (gradul 2), Golful Mexic, urmand sa atinga statul mexican Tamaulipas, la frontiera cu Texas. Temerile ca “Emily” va afecta rafinariile americane au provocat initial un salt al pretului petrolului la burse. Ameliorarea prognozei meteo a readus insa calmul si in randul brokerilor, cotatia barilului de titei scazand cu 77 de centi la New York si cu 62 de centi la Londra.
La “celalalt capat al lumii”, in estul Chinei, aproape un milion de oameni au fost evacuati din calea taifunului Haitang, care a ucis patru oameni si a ranit alti 30 in Taiwan. In provincia Fujian, 539.000 de persoane, dintre care 300.000 de pescari, au fost indrumati spre adaposturi, iar 25.000 de vase de pescuit au ancorat in porturi, a anuntat departamentul chinez de protectie impotriva inundatiilor. Peste 320.000 de persoane au fost evacuate si in provincia vecina Zhejiang. Toate zborurile intre orasele Fuzhou si Quanzhou au fost anulate, iar cursele de feribot intre Xiamen si insula taiwaneza Quemoy au fost suspendate. Mii de voluntari si politisti s-au mobilizat pentru adapostirea populatiei, ca si pentru supravegherea rezervelor de apa potabila si a digurilor. Serviciile de transport, electricitate si telecomunicatii sunt in alerta. Autoritatile au tras invataminte dupa taifunul Rananim, care a lovit anul trecut aceeasi regiune, provocand moartea a peste 160 de persoane si pagube de 2,2 miliarde de dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă