10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCel mai mare pod aerian din istoria Americii

Cel mai mare pod aerian din istoria Americii

Aproximativ 42.000 de locuitori ai orasului New Orleans au fost evacuati, sambata, intr-o operatiune de salvare de o amploare nemaiintalnita pana in prezent.
Zeci de mii de militari si membri ai Garzii Nationale au luat parte la ceea ce a fost numit cel mai mare pod aerian din istoria Statelor Unite.

Cele doua centre unde fusesera masate victimele, stadionul Superdome si Centrul de Conferinte, au fost complet golite pana sambata seara. Pe Aeroportul international “Louis Armstrong”, unde a fost stabilit un centru de triere, elicopterele soseau in ritm de zece pe minut. Una din cladirile aeroportului a fost transformata in spital, unde echipele medicale acordau primul ajutor victimelor uraganului Katrina, inainte ca acestea sa se imbarce in autobuze sau avioane spre destinatiile finale.
Aproximativ 50.000 de oameni (11.000 de militari si aproape 40.000 de membri ai Garzii Nationale) participa la eforturile de salvare. Presedintele Bush a anuntat ca va trimite alti 7.000 de soldati in Louisiana. Cu toate ca, in sfarsit, dupa patru zile de haos, eforturile autoritatilor par sa prinda consistenta, situatia din New Orleans este departe de a fi stabilizata. Potrivit aprecierilor oficiale, intre 40.000 si 80.000 oameni se afla inca in orasul inundat asteptand sa fie evacuati, dar, avand in vedere haosul care domneste in oras, numarul ar putea fi mult mai mare.
Ieri, militarii au inceput sa adune cadavrele care plutesc pe strazile inundate ale orasului. Oficialitatile statale nu au dat pana in prezent nici o estimare a numarului de persoane ucise de uragan si de inundatiile ce au urmat, dar, potrivit unui senator american, “oamenii mor intr-un ritm mult mai mare de 8-10 pe zi”, iar numarul total depaseste 10.000 de morti.

Dispute politice

Un val de critici s-a abatut asupra guvernului federal si a presedintelui Bush, acuzati pentru raspunsul lent la catastrofa din statele Louisiana si Mississippi. Primarul din New Orleans, C. Ray Nagin, l-a acuzat pe directorul FEMA (Agentia federala de administrare a situatiilor de urgenta), Michael D. Brown, de incompetenta. Membrii comunitatii afro-americane l-au acuzat, la randul lor, pe presedinte de rasism. Avand in vedere ca cei mai multi dintre cei care nu au evacuat orasul atunci cand a fost lansat ordinul primariei sunt negri saraci, guvernul si presedintele au fost acuzati ca nu le pasa de populatia saraca de culoare. Presedintele s-a intalnit ieri cu reprezentantii in Congres ai minoritatii de culoare, intr-o incercare de a linisti spiritele.
Intre timp, a izbucnit o lupta pentru putere intre autoritatile federale si guvernatorul statului Louisiana, democratul Kathleen Babineax Blanco. Reprezentanti ai administratiei au indicat modul dezastruos in care autoritatile locale au gestionat criza. Pana sambata, Blanco nu declarase inca stare de urgenta si abia miecuri a solicitat accesul la pachetul de ajutor multistatal.
In timp ce din toata lumea soseau mesaje de condoleante si oferte de ajutor, numai la Bagdad Al Qaeda a dat un comunicat in care saluta cu bucurie dezastrul provocat de Katrina, in care vede inceputul “prabusirii Americii”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă