Alegeri parlamentare în Franța. Emmanuel Macron obţine majoritatea absolută. Marine Le Pen va avea un loc în Parlament

Alianţa electorală REM-Modem (liberal-socială) a preşedintelui francez Emmanuel Macron a obţinut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, în urma celui de-al doilea tur al scrutinului parlamentar.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2017 - 23:15

Alianţa electorală REM-Modem (liberal-socială) a preşedintelui francez Emmanuel Macron a obţinut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, în urma celui de-al doilea tur al scrutinului parlamentar, potrivit primelor proiecţii din partea Kantar Sofres-Onepoint, citate de Le Figaro, informează Mediafax.

Alianţa Republica în Mişcare (REM)-Modem obţine astfel 360 de locuri în Adunarea Naţională, conform primelor exit-poll-uri.

Liderul extremei drepte, Marine Le Pen, a obţinut duminică un loc în parlamentul francez, însă principalii săi aliaţi Florian Philippot şi Gilbert Collard au fost privaţi de un fotoliu de parlamentar, informează Reuters.

Pe de altă parte, Louis Aliot, un politicial francez, aliat al lui Le Pen şi vicepreşedinte al Frontului Naţional a obţinut, la rândul său, un loc în parlament.

Conform primelor estimări, prezenţa la vot a fost de doar 42% dintre cei aşteptaţi, adică doar 20 de milioane de persoane dintre cele 47 de milioane înregistrate la vot.

Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franţa, 539 de circumscripţii se află în Franţa metropolitană, 27 sunt în departamente şi teritoriile de peste mări şi 11 sunt pentru cetăţenii francezi care trăiesc în străinătate.

Secţiile de votare din departamentele franceze s-au deschis duminică la ora locală 08:00 (09:00, ora României) pentru cei aproximativ 47 de milioane de alegători chemaţi la urne să voteze în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului parlamentar, informează Le Figaro.

Aproximativ 50.000 de agenţi de pază au fost desfăşuraţi pentru a asigura securitatea secţiilor de votare.

Emmanuel Macron a votat duminică dimineaţa la sediul primăriei comunei Touquet.

Partidul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, împreună cu aliaţii săi, a obţinut primul loc în cadrul primului tur al alegerilor parlamentare, cu 32,32% dintre voturi, partidele de dreapta (Republicanii, alături de aliaţii acestora) având 21, 56 %.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...