10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial"Negustorul de moarte" vorbeşte presei din închisoarea sa din New York

“Negustorul de moarte” vorbeşte presei din închisoarea sa din New York

Rusul Viktor Bout, condamnat în Statele Unite la 25 de ani de închisoare pentru trafic de arme, le-a vorbit joi jurnaliştilor reuniţi la Moscova şi New York din celula sa din Brooklyn, în cursul unei scurte convorbiri telefonice la care are dreptul, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

În cursul unei videoconferinţe transmise dintr-un studio din New York, unde erau prezenţi soţia şi avocaţii săi, el şi-a susţinut din nou nevinovăţia şi a asigurat că nu va face nicio mărturisire în schimbul extrădării sale către Rusia.

“Nu am făcut nimic, nu am nimic de mărturisit”, a declarat el.

Bout le-a cerut autorităţilor ruse să depună o plângere în faţa unui tribunal internaţional împotriva Statelor Unite, pe care le acuză că i-au orchestrat procesul, şi a Thailandei, unde a fost arestat în 2008.

“Este cea mai mare speranţă a mea”, a subliniat el.

Viktor Bout, un fost traducător şi radio-telegrafist în forţele aeriene sovietice, suspectat că a fost membru al serviciilor de informaţii militare, a fost declarat vinovat în noiembrie 2011 de trafic de arme în favoarea gherilei columbiene şi condamnat la 5 aprilie la New York la 25 de ani de închisoare.

Ministerul rus de Externe a promis săptămâna trecută că va face totul pentru a obţine întoarcerea sa în Rusia, denunţând un verdict “nefondat” care ar fi răspuns unei “comenzi politice”.

Supranumit de presă “negustorul de moarte”, Viktor Bout a fost declarat vinovat pentru că a încercat să vândă în 2008 un arsenal de puşti şi rachete unor agenţi secreţi americani care au pretins că sunt membri ai gherilei columbiene.

Bout, care a inspirat personajul jucat de Nicolas Cage în filmul “Lord of War” (Traficantul de arme), a fost arestat în Thailanda în 2008 şi extrădat în SUA în 2010.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă