15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăȘtirile zileiÎn pas cu tehnologia

În pas cu tehnologia

Transformarea energiei mecanice in energie electrica se realizeaza printr-un aparat care poarta denumirea de generator electric.

Cele doua tipuri de dispozitive mecanice au carcateristici aproape identice si exista dispozitive care pot efectua aceste sarcini dipsuse intr-un singur aparat. 

Principiul de functionare al acestora este dat de fortele elctromagnetice care actioneaza asupra conductoarelor parcurse de curent electric aflat intr-un camp magnetic.

Variatorul de frecventa reprezinta un aparat care generand o tensiune electrica alternativa de frecventa variabila poate fi folosit in a actiona motoarele electrice atunci cand este necesar ca turatia acestora sa fie variata.

Utilizarea acestor variatoare de frecventa sau convertizoare face posibila eliminarea unor socuri create de curent la pornirea motoarelor aparatelor. Totodata ajuta la economisirea energiei electrice.

In general variatoarele de frecventa sunt compuse din trei parti pricincipale: redresor, filtru capacitiv si invertor.

Acestea pot functiona in bucla inchisa sau in bucla deschisa in functie despre informatia primita despre viteza reala a motorului actionat.

Principiile de functionarea au ramase neschimbate de la descoperirea acestora in jurul anilor 60, insa convertizoarele au suferit schimbari pe parcursul anilor datorita tehnologiei moderne.

Pentru a intelege principiile care stau la baza functionarii acestor aparate se poate lua drept exemplu variatoarele de turatie pentru pompe submersibile.

Un variator de frecventa in acest sens, va comanda motorul pompei pentru turatia optima, in functie de variatia prezenta la nivelul fluxului de apa.

Astfel, prin frecventa variabila, aparatul este util in mentinerea unei presiuni constante a debitului de apa si in in functie de cererea de apa, poate sa regleze automat numarul turatiilor executate de pompa mentinand in acelasi timp o presiune constanta in intreaga instalatie.

Instalarea acestor variatoare de frecventa trebuie sa fie asigurata de personal calificat in domeniu. Inainte de instalare este obligatoriu ca pompa sa fie amorsata.

Aparatul se poate monta in apropierea pompei sau chiar pe pompa, cu conditia ca aceasta sa nu prezinte ulterior predispozitie la vibratii.

Exista posibilitatea montarii acestora pe teava de refulare a electropompei, in pozitie orizontala sau verticala. Uneori este recomandata instalarea in pozitie verticala datorita unor carcateristici ale pompei, cum ar fi debitul mic.

Este indicat sa nu fie montat in locuri unde poate sa existe sau sa se produca condens sau in general in locuri care prezinta un grad ridicat de umiditate.

In lipsa unui vas de expansiune, exista riscul ca aparatul sa nu functioneze la parametri normali, datorita faptului ca se va restea foarte des in prezenta unor pierderi de apa chiar insignifiante. De asemenea vasul de expansiune va proteja aparatul de socurile de presiune sau loviturile de berbec cum mai sunt numite.

In general convertizoarele de frecventa prezinta un mare avantaj pe mai multe planuri.

Atunci cand in cadrul unui proces nu este nevoie de o turatie maxima, se pot aduce reduceri semnificative ale consumului de energie. Prin instalarea unui convertizor se poate regla atat puterea cat si turatia unui motor la necesarul de care este nevoie pentru functionarea dispozitivului.

Pana in prezent, convertizorul de turatie s – a dovedit a fi singurul aparat capabil sa controleze motoarele de curent alternativ si sa prezinte astfel de rezultate si avantaje.

Echipamentele dotate cu convertizoare de frecventa vor avea o durata de viata mai mare comparativ cu aparatele ale caror motoare nu sunt protejate in acest mod.

In acest fel, se poate evita intrarea motoarelor unor aparate in suprasarcina sau incalzirea lor excesiva.

Intreaga instalatie va fi protejata de socul electric prezent la pornirea motorului.

In prezent aceste aparate sunt utilizate la scara larga, in diferite domenii de actiune, de la incalzire, la ventilatie, in constructii.

In cazul pompelor de apa, acestea regleaza turatia motorului, astfel incat acesta nu va mai pompa apa in surplus atunci cand nu este necesar.

Aparatele nu necesita intretinere si inlocuiesc cu succes sistemul traditional de presiune.

In ceea ce priveste curentul electric, aparatul este prevazut cu protectie atat pentru scurtcircuit cat si pentru supratensiune si subtensiune.

Consultati mai detaliat acest site:Shop Einstal, pentru a gasi  un aparat potrivit instalatiei pe care o detineti si pentru a primi informatii suplimentare in legatura cu aceste produse.

Cele mai citite

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă