16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăȘtirile zileiHipodromul Ploiesti a avut un an complet

Hipodromul Ploiesti a avut un an complet

După o investiţie de 17 milioane de euro, Hipodromul Ploieşti s-a redeschis, în aprilie 2017, pentru curse. Insă în acest prim an hipodromul a funcţionat în stadiu beta, cursele de trap nefiind omologate, iar în interiorul locaţiei neputând fi organizate pariuri.

Anul 2018 a remediat aceste probleme, marcând – pe singurul hipodrom din România – un sezon competiţional full, ce a cuprins 16 reuniuni hippice, din care două înscrise în calendarul internaţional. Cele două curse cu participare internaţională, Wathba Stallions Cup din iulie şi Heritage Cup din septembrie, au adus la start cai pur sânge arab şi au fost sponsorizate de familia Al Nahyan, care conduce Emiratele Arabe. Marele premiu pentru Wathba Stallions Cup a fost sponsorizat de şeicul Mansoor Bin Zayed al Nahyan, nimeni altul decât patronul Manchester City, iar câştigătorul cursei a participat, pe Hipodromul Abu Dhabi Equestrian Club, în finala din 9 noiembrie a competiţiei dedicate celor mai buni cai pur sange arab din lume.

În cadrul curselor din sezonul competiţional intern, premiile au crescut constant ca valoare, însumând un total de 85.160 lei, din care 18.900 lei din sponsorizări – şi, de asemenea, numărul biletelor vândute, respectiv 12.245 bilete.

Faptul se datorează nu doar curselor din calendarul competiţional,ci, fără discuţie, şi show-urilor hipice de excepţie, conduse de veteranul Filimon Iordache, cunoscut publicului român din filmele cu haiduci, dar şi celor ale lui Miron Bococi, un inovator al dresurii de cai, care activează în Spania. Tehnica sa de dresaj presupune eliminarea oricărei forme de coerciţie şi abuz în comunicarea pe care o stabileşte cu caii săi, cu rezultate spectaculoase.

Un impact mediatic surprinzător a avut o licitaţie de 60 de cai de rasă, care s-au vândut cu sume cuprinse între 4500 de euro (un pur sânge arab) şi 2000 de euro (un ponei), mai multe televiziuni naţionale trimiţând reporteri şi operatori pe Hipodrom ca să transforme în ştire ineditul eveniment.

Cei mici s-au bucurat mai ales de cursele de ponei sau de plimbările cu poneiul Matilda, precum şi de delicioasele preparate din zona de Food&Fun, cu o abundenţă şi o diversitate de preparate şi prăjituri care ar face invidioasă orice cofetărie.

Florin Tudora este un proprietar de ogari englezi care, din cauza lipsei infrastructurii în România, s-a văzut obligat să participe cu frumoasele sale patrupede doar la competiţii externe (fiind un obişnuit al hipodromului din Budapesta, de pildă). Ei bine, refacerea Hipodromului Ploieşti, corelată cu deschiderea viceprimarului Cristian Ganea spre orice iniţiativă care aduce plus valoare, l-au convins pe Florin Tudora să organizeze în premieră curse demonstrative de ogari englezi.

Pe 7 octombrie a avut loc Derby-ul de Trap al Romaniei, care a fost câştigat de Speedy Nobel, condus de jocheul Gheorghe Vasile, care a luat faţa iepei Răsfăţata, într-o întrecere care i-a ţinut cu sufletul la gură pe spectatori.

Ultima reuniune hipică a sezonului 2018 a adus în sfârşit cotarea la pariuri a două curse de trap din program, Premiul Fortuna Gold şi Fortuna Silver.

Toate acestea au făcut ca, în 2018 numărul vizitatorilor să crească de la 7.000 la 22.000 de persoane. Cel care, de pe poziţia de viceprimar, a susţinut constant dezvoltarea hipodromului a fost Cristian Ganea: „Mărturisesc că sunt un fan dedicat al sportului hipic. M-am implicat personal în diversificarea programului hipodromului, sprijinind orice iniţiativă care mi s-a părut relevantă şi mă bucur să văd că numărul spectatorilor s-a triplat în raport cu anul 2017. Două lucruri m-au mobilizat să fac asta: cei 17 milioane de euro investiţi în refacerea hipodromului şi mândria că Ploieştiul are singurul hipodrom din ţară”, a declarat viceprimarul Cristian Ganea, care a invitat proprietarii de cai să profite de cele 39 de boxe rămase libere pe hipodrom: “Costul pentru găzduirea unui cal în boxele hipodromului este, zic eu, modest: 150 lei lunar. În momentul acesta sunt ocupate 150 si mai sunt disponibile 39 de boxe din totalul de 189 de spaţii.”

 

Cele mai citite

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă