Firea: Primăria Capitalei pierde bani

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut, miercuri, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că, prin proiectul de buget, municipalitatea bucureşteană pierde 80 milioane de euro şi a făcut apel la prim-ministru să găsească o soluţie.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 30.01.2019 - 17:15

"În ceea ce priveşte Primăria Capitalei, potrivit proiectului de buget, noi pierdem aproape 80 de milioane de euro exact în acest an în care ar trebui să achităm creanţa ELCEN, în jur de 230 milioane de euro, când demarăm construirea spitalului metropolitan doar din surse proprii şi când achităm cele 400 de autobuze euro 6. De aceea, am făcut apel la doamna prim-ministru. I-am explicat toate facturile pe care trebuie să le achităm anul acesta. (...) Deşi Primăria Capitalei pare că are un buget mare, atunci când îl raportezi la cheltuielile pe care trebuie să le facem pentru a creşte calitatea vieţii, şi în Bucureşti banii sunt foarte puţini. Aşteptăm de la doamna prim-ministru o reacţie. (...) Sperăm ca după şedinţa de Guvern să dea un răspuns în ceea ce priveşte toate procentele pentru primăriile din ţară şi pentru Primăria Capitalei care are o pierdere de 80 milioane de euro, o pierdere foarte mare, o pierdere consistentă. Nu aş vrea să ne considerăm pedepsiţi", a spus Firea.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a afirmat că administraţiile locale pierd sume importante raportat la bugetul pe care l-au avut în 2017, prin faptul că nu se vor mai plăti de la buget prestaţiile sociale şi vor fi lăsate în seama bugetelor locale.

"Spre deosebire de 2017, municipalităţile, primăriile primeau 41,75% din impozitul pe venit. Pentru a compensa scăderea de la 16 la 10%, pierderile aferente primăriile, ar fi trebuit să primească un procent de 67%. Este o chestiune matematică. Noi ne-am asumat o pierdere de 7 puncte procentuale şi ne-am declarat mulţumiţi şi cu 60%, lucru care a fost acceptat de către doamna prim-ministru şi domnul ministru de Finanţe. Pe cale de consecinţă, este o problemă rezolvată. Dânşii ne-au spus, în schimb, că urmează să nu mai cuprindă în buget anumite sume care contribuiau la povara socială referitor la însoţitori, la zona socială şi care era suportată din TVA, dânşii au spus că iau în calcul să nu. Le-am explicat că primăriile vor fi foarte afectate de acest lucru şi că este o pondere semnificativă în buget. Dânşii au rămas să analizează şi sperăm ca în cursul zilei de astăzi să ne dea vestea cea bună", a explicat Negoiţă.

O delegaţie a Asociaţiei Municipiilor din România s-a întâlnit miercuri la sediul Guvernului cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta pe tema proiectului legii bugetului pe 2019.

Din delegaţie au făcut parte preşedintele AMR, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarii municipiilor Cluj-Napoca, Ploieşti, Arad, Emil Boc, Adrian Dobre, respectiv Gheorghe Falcă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că autorităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României, circa 77 miliarde de lei, fiind aproape jumătate din valoarea bugetului de stat.

"Win-win situation pentru autorităţile locale: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA", a scris Dragnea, miercuri, pe Facebook.

Comentarii