19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVechiul pod de la Maracineni a fost dinamitat

Vechiul pod de la Maracineni a fost dinamitat

Vechiul pod de la Maracineni, judetul Buzau, a fost distrus, marti dimineata, in urma unei operatiuni de dinamitare a pilonilor afectati de viiturile din luna mai. Initial, operatiunea a esuat, dupa ce imploziile la piloni nu si-au facut efectul, in cele din urma podul fiind distrus cu ajutorul unui buldozer.
Dinamitarea fusese programata pentru ora 5.00, insa a fost amanata cateva ore pentru a fi luate toate masurile de siguranta. In jurul orei 8.00, unul dintre piloni a fost dinamitat, iar, dupa o jumatate de ora, ambii piloni au fost supusi unor implozii. Cu toate acestea, podul a ramas in picioare, fiind nevoie de o ampla operatiune pentru a forta prabusirea lui in apa.
“De la inceput au aparut cateva probleme, dar pe parcurs s-au rezolvat, in momentul in care s-au luat traversele. Dupa caderea traverselor, a cazut exact asa cum am gandit noi. Era gandit sa cada din implozie, ca sa fuga traversele, dar numai dupa ce am folosit buldozerul ca sa tragem de piciorul de sustinere, s-a reusit prabusirea podului”, a declarat, dupa operatiune, Ioan Vuluta, reprezentantul firmei lituaniene Latvija Tiliti, care s-a ocupat de actiunea de daramare a podului. Bucata de pod care a cazut in raul Buzau a creat un baraj care usureaza misiunea muncitorilor de pe santier de a schimba cursul apei. “Chiar ne ajuta la inchidere, s-a creat un mic baraj. Am luat deja legatura cu responsabilii Hidroelectrica, sa scada debitul in asa fel incat maine speram sa inchidem total, sa facem legatura cu noua albie”, a spus Dumitru Danila, directorul firmei responsabile de lucrarile de reabilitare, SCCF Iasi.
Podul de la Maracineni a intrat in reabilitare dupa viiturile din luna mai, care au afectat doi dintre pilonii de sustinere, fapt care a angrenat ruperea structurii gigantice.
In prima etapa, inceputa in luna iunie, au avut loc lucrari de consolidare a celor sase piloni de la intrarea pe pod dinspre oras si pana la zona afectata de viitura.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă