8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUn student din zece are locul asigurat

Un student din zece are locul asigurat

Problema cazarii studentilor in Cluj-Napoca este departe de a fi rezolvata. Cei mai multi vor trebui sa locuiasca la rudele din oras sau cu chirie, in conditiile in care o garsoniera poate fi inchiriata la minimum 150 de euro pe luna. Situatia cea mai grava este cea de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB). Inainte de revolutie, institutia avea 4.500 de studenti, insa in ultimii ani, ca urmare a aparitiei unor noi facultati, a crescut la 45.000.
Conducerea UBB a facut o serie de eforturi ca sa asigure un numar cat mai mare de locuri in camine. In unele camere au fost instalate paturi suplimentare. De asemenea, universitatea a inchiriat o serie de foste internate ale liceelor clujene si a inceput construirea unui nou campus in cartierul Gheorghieni. Din nefericire insa, lucrarile avanseaza greu din lipsa fondurilor, in conditiile in care UBB asteapta ca investitia sa fie finantata de MEC iar ministerul asteapta, la randul sau, ca institutia sa aloce mai multi bani.
Rectorul universitatii, Nicolae Bocsan, a afirmat ca UBB va avea la dispozitie 5.560 de locuri in camine, plus eventual cele pe care le va obtine de la alte institutii de invatamant superior. Alte patru sute de locuri de cazare se afla in renovare si vor fi la standarde de hotel. Primele doua sute ar urma sa fie gata in luna februarie. La celelalte universitati, situatia este mai putin grava decat la UBB, insa nici ele nu au suficiente locuri de cazare. Practic, intre 20 si 50 la suta dintre studentii universitatilor clujene de stat vor avea asigurate locuri in camine. Pe langa UBB, la Cluj-Napoca mai functioneaza Universitatea Tehnica, Universitatea de Medicina si Farmacie, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Academia de Muzica, precum si Universitatea de Arta si Design, ca institutii de invatamant superior de stat.
Mai exista universitati particulare, respectiv: Universitatea “Bogdan Voda”, Universitatea “Dimitrie Cantemir” si Universitatea “Avram Iancu,” cu predare in limba romana, plus Universitatea “Sapientia”, cu predare in limba maghiara. In plus, exista centre de invatamant ale Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative, ale Universitatii “Spiru Haret”, precum si filiale ale unor colegii din Budapesta, lucru care explica numarul mare de studenti din oras.
Unele universitati incearca sa gaseasca solutii alternative. Reprezentantii UBB au intentionat sa deschida o agentie imobiliara pentru studenti. La randul lor, reprezentantii Universitatii Tehnice au propus Ministerului Apararii Nationale sa le cedeze cazarmile care vor fi dezafectate, pentru a fi transformate in spatii de cazare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă