9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTVA pe omenie

TVA pe omenie

Chiar daca Ministerul Finantelor Publice sustine ca nu este necesara colectarea TVA pentru sumele donate de cetateni prin intermediul unor apeluri telefonice cu valoare adaugata, scandalul “TVA pe omenie” este departe sa se stinga. Pe de o parte, Ministerul Finantelor Publice sustine ca societatile de telefonie care au pus la dispozitie liniile telefonice pentru acordarea de donatii pentru persoanele sinistrate in conturile special deschise, afisate la posturile de televiziune, nu presteaza un serviciu care sa intre in sfera de aplicare a TVA. Pe de alta parte, invitatiile la donatii prezinta in continuare, alaturi de suma care poate fi data, si cuantumul TVA care trebuie platit de cel care vrea sa faca o fapta buna.

Colectarea de catre stat a taxelor si impozitelor pentru sumele donate sinistratilor a starnit si nemultumirea patronatelor. Astfel, organizatiile patronale reunite in UGIR-1903 au solicitat ieri Guvernului sa adopte un regim fiscal special pentru investitiile in zonele calamitate. Acesta ar urma sa fie compus din scutiri de TVA pentru constructiile din aceste zone, precum si din deductibilitatea investitiilor si a donatiilor facute de companii. “Cerem o modificare a Codului Fiscal pe o durata de sase luni, in sensul eliminarii plafonului pana la care se acorda deducere fiscala pentru sposorizari si cota de TVA zero pentru constructiile pe care le facem in acele zone. Statul nu trebuie sa stranga impozite pe aceste ajutoare. A pune taxe, chiar si indirecte, inseamna a ne fura singuri caciula”, a explicat Ioan Cezar Coraci, vicepresedinte al UGIR-1903.
UGIR-1903 a propus instituirea Parteneriatului National “Pentru o noua Romanie”, proiectul fiind sustinut de mai multe mari companii, printre care HP, Siveco si Petrolexportimport. Proiectul va fi patronat de ministrul Culturii, Mona Musca, iar selectarea lucrarilor de reconstructie din zonele calamitate care vor fi finantate din banii donati de companii va fi facuta in colaborare cu autoritatile locale si Ministerul Administratiei si Internelor. Donatiile la fond vor putea fi doar sub forma de bani si de materiale de constructie. “A reface zonele inundate nu inseamna a reveni la precaritatea infrastructurii si a constructiilor de dinainte de inundatii, ci a investi pe termen lung in siguranta si prosperitatea comunitatilor si a cetatenilor”, au explicat reprezentantii patronilor reuniti in UGIR-1903.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă