12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSTUDIU: Tinerii nu se simt mândri că sunt români

STUDIU: Tinerii nu se simt mândri că sunt români

Peste jumătate dintre elevii de clasa a XII-a nu se simt mândri că sunt români, 53% consideră că a fi bun cetăţean înseamnă doar să respecţi legile şi 39% din tineri cred că un bun cetăţean nu se defineşte prin implicare socială sau politică, se arată în studiul “Implicarea civică şi politică a tinerilor” realizat de Fundaţia Soros România.

În comparaţie cu elevii: 86% dintre adulţi declară că se simt destul de mândri sau foarte mândri ca cetăţeni ai României.

Pentru acest studiu 5.861 de elevi din 86 de scoli au fost chestionaţi pe teme legate de opinii si valori, comportament civic şi politic, percepţii ale evenimentelelor care marchează evoluţia contemporană a societăţii.

Mândria de a fi român, interesul şi sprijinul pentru principiile fundamentale de funcţionare a statului de drept, toleranţa faţă de alte grupuri şi încrederea şi sprijinul pentru instituţii sunt dimensiunile care permit schiţarea portretului viitorului cetăţean român.

Studiul “Implicarea civică şi politică a tinerilor” va fi material de discuţie pentru dezbaterea “Istoria comunismului în educaţia românească” care va avea loc pe 12 aprilie 2011.

 

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă