15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialStramutatii de lux din Gorj isi vad linistiti de treaba

Stramutatii de lux din Gorj isi vad linistiti de treaba

In timp ce unii anchetatori se zbat sa rezolve dosarele stramutatilor de lux din judetul Gorj, cartierul Primaverii din Targu Jiu, unde si-au construit vile asa-zisii stramutati, isi vede linistit de viata. Mai multe persoane importante de la Societatea Nationala a Lignitului (SNL) din Targu Jiu sau de la diverse exploatari miniere din judetul Gorj sunt cercetate de Parchet sau de politisti, iar doua dosare au ajuns pe masa judecatorilor. Deocamdata insa cauzele nu au fost finalizate.

Nume “grele” in scandalul stramutatilor de lux

Fostii directori ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia au intrat in atentia procurorilor si a politistilor dupa ce au devenit “stramutati de lux”, folosindu-se de o informatie de ordin intern. De fapt, au cumparat la preturi derizorii diverse cocioabe din mai multe sate ale Gorjului unde stiau ca se va extinde perimetrul minier. In schimb, si-au negociat la sange cu SNL Oltenia palatele de miliarde pe care le-au primit de la companie, devenind peste noapte “stramutati”.
Anchetele au scos la iveala, in unele cazuri, o coparticipare fictiva la finantarea noii constructii a stramutatilor de lux, adica partea pe care trebuia sa o suporte beneficiarul. In plus, se considera ca cea mai nociva metoda utilizata pentru pagubirea unitatilor miniere s-a dovedit a fi practica unor persoane de a cumpara terenuri cu scopul de a specula drepturile acordate acestor persoane. Beneficiarii vilelor de “stramutati” din cartierul Primaverii, care au schimbat rapid bordeiele cumparate pe case de miliarde, personalitati pe care sunt cu ochii si anchetatorii, sunt Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, fostul director al CNL Oltenia, Ion Vulpe, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Ionel Mantog, Petre Ceausescu, directorul Exploatarii Miniere Jilt la acea data (mina care isi extindea lucrarile exact in perimetrul caselor), Ionut Daniel Dadalau, fiul contabilului sef al EM Jilt, diversi sefi de servicii, dar si lideri de sindicat, printre care si Marin Condescu.
Pentru a-si construi o vila impozanta, unii au cumparat chiar mai multe proprietati. Asa a facut si Calinoiu, care a incheiat doua contracte de vanzare-cumparare pentru doua imobile din satul Stiucani, pentru care a scos putin peste 80 de milioane de lei din buzunar, avand insa dublu de castigat. Nici unul nu se considera vinovat, desi multi dintre cei enumerati au trebuit sa raspunda in fata procurorilor sau a politistilor.
De fapt, oamenii legii s-au autosesizat in privinta modului in care s-au schimbat cocioabele pe vile elegante, dar suspect a fost si modul in care maharii au devenit stramutati.
Parchetul National Anticoruptie a intrat, de asemenea, pe fir si a preluat dosarul stramutatilor de lux. Doi dintre sefii beneficiari ai stramutarii, respectiv Petre Ceausescu, fostul director al EM Jilt, si Ion Grigore Dadalau, contabil-sef la aceeasi unitate, sunt judecati in stare de libertate pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata si fals intelectual.
Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj au stabilit ca cei doi au achizitionat casele unor sateni stiind ca vor fi stramutati. Ulterior, acestia si-au tras vile in cartierul Primaverii din Targu Jiu, suprafata imobilelor fiind insa de doua ori mai mare decat cea a locuintelor cumparate.

Urmariti penal

Lucratorii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Gorj au anuntat, zilele trecute, ca s-a inceput urmarirea penala impotriva a opt angajati ai Exploatarii Miniere de Cariera Rovinari, doi salariati ai SNL Oltenia, precum si a altor doi angajati ai ICSIT PML Craiova. Politistii ii acuza pe acestia de abuz in serviciu si fals.
Politistii sustin ca cei opt au intocmit si semnat in fals, la finele anului 2003, schita si conventia privind reconstructia casei unei femei, stabilind ca suprafata constructiei era de 61,28 metri patrati, cu o valoare de aproape un miliard de lei vechi. Anchetatorii au mentionat ca, in realitate, femeia cumparase doar un sopron, un patul si 1.200 mp de teren. Pe baza actelor masluite, femeia ar fi obtinut de la Centrul Energetic Rovinari SA o casa cu etaj construita in Targu Jiu pe banii societatii in cauza, pe un teren proprietate personala.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Șapte legi promulgate azi de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi șapte legi. Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat, astăzi, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă