9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSpatii insuficiente pentru cazarea studentilor

Spatii insuficiente pentru cazarea studentilor

Lipsa spatiilor de cazare pentru studentii care aleg ca loc de studiu universitatile din Timisoara a dus la o solutie inedita: transformarea unei foste cazarme militare din zona istorica a municipiului de pe Bega intr-un campus universitar. Spatiul este parasit, asa ca acolo si-au gasit adapost oamenii strazii. Cladirea a fost data Universitatii de Vest din Timisoara si, dupa ce vor fi accesate fonduri comunitare, se va incepe amenajarea unui campus, cu spatii de cazare si de studiu, dar si o baza sportiva.
In oras exista patru institutii de invatamant superior de stat – Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest, Universitatea de Medicina si Farmacie, Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului si alte doua institutii particulare acreditate: Institutul de Studii si Permanenta Educatie “Tibiscus” si institutul de invatamant superior “Mihai Eminescu”. Conform statisticii publicate pe site-ul Primariei, peste 45.000 de studenti sunt inscrisi la o forma de invatamant superior in municipiu.
Pentru cei care studiaza in institutiile de invatamant superior de stat se asigura cazarea in 34 de camine studentesti, cu circa 12.000 de locuri de cazare in total. Spatii insuficiente, iar an de an universitatile se confrunta cu o criza a locurilor de cazare.
La Universitatea de Vest (UVT), de exemplu, pentru anul universitar 2005/2006 se vor putea caza doar 40 la suta din studentii care solicita acest lucru. Procentajul este la fel ca si anul trecut, potrivit directorului administrativ al institutiei, Alexandru Ilie. Universitatea dispune de sapte camine, in care sunt 2.200 de locuri.
Pentru ca studentii s-au plans cel mai des ca nu au conditii decente, ca stau ingramaditi, cate 4-5 in camere, conducerea UVT a decis sa mai ridice doua cladiri in apropiere de complexul studentesc. “Constructia va fi data in folosinta la inceputul anului viitor. Studentii vor avea conditii moderne, vor sta cate doi in camera, vor avea grup sanitar si bucatarie. Vom avea posibilitatea de a caza alti 120 de tineri”, a mai afirmat directorul administrativ.
Cel mai bine sta cu spatiile de cazare Universitatea Politehnica. Directorul general administrativ al institutiei, Florentin Staicu, a afirmat ca universitatea beneficiaza de 16 camine in municipiul de pe Bega si de inca unul la Hunedoara, unde exista o filiala. “In fiecare an am reusit sa facem fata cererilor venite de la studenti si am cazat chiar peste locurile cu norma sanitara”, a spus Staicu.
Institutia de invatamant tehnic are acum posibilitatea de a caza circa 5.800 de tineri, iar pe viitor nu are nici un fel de planuri de a mai construi alte camine. Se fac totusi reparatii. Conditiile din caminele Universitatii Politehnice s-au imbunatatit in cea mai mare parte: s-au pus termopane, s-au facut conexiuni la Internet, se lucreaza la grupurile sanitare, se inlocuieste mobilierul.
Exista insa, destule situatii in care studentii sunt nemultumiti ca stau ingramaditi, ca ferestrele stau mai mult deschise decat inchise, ca usile au devenit un spatiu de exprimare a ironiei si umorului studentesc. Cu toate conditiile precare, majoritatea tinerilor prefera sa locuiasca si sa guste preaplinul experientelor de care au parte doar in camin.
Pentru ca isi doresc sa aiba parte de o adevarata viata de student, multi dau bani pentru locurile pe care le-au obtinut cei mai studiosi. Totusi, “traficul” cu locuri de camin in Timisoara a inceput sa scada de cand conducerile institutiilor i-au exmatriculat sau au dat amenzi celor prinsi ca se ocupa cu asa ceva.

Cazare on-line la Universitatea din Alba Iulia

La Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cererile pentru cazare in caminele studentesti pentru anul universitar 2005/2006 se completeaza on-line in perioada 15 august-25 septembrie 2005. Dupa ultima zi de inscriere, in 26 septembrie, mediile se vor verifica de catre secretariate.
Astfel, pentru anii II, III si IV se vor lua in calcul mediile obtinute in anul de studii anterior, iar pentru primul an – mediile obtinute la admitere. La data de 27 septembrie 2005, listele privind cazarea vor fi afisate pe pagina de Internet a institutiei de invatamant superior si in incinta universitatii, urmand ca pana la data de 30 septembrie sa se efectueze repartizarea in camine.
Universitatea din Alba Iulia dispune de trei camine proprii, la care se adauga unul inchiriat. Unul dintre caminele proprii a fost dat in folosinta anul trecut, intr-o zona din oras in care mai exista anterior un camin cu 210 locuri si unde se intentioneaza dezvoltarea unui campus studentesc. In total, institutia de invatamant superior dispune, pentru anul universitar 2005/2006, de aproximativ 800 locuri de cazare.
Rectorul universitatii, Moise Achim, a declarat ca in urma concursului de admitere din acest an au fost inmatriculati aproximativ 1.500 de studenti, iar totalul celor care urmeaza la zi cursurile unei facultati este de circa 4.200. El a adaugat ca anul trecut un singur loc de cazare a ramas liber in cele patru camine studentesti.
Pe langa departajarea in baza mediilor, un alt criteriu este distanta fata de Alba Iulia, neavand acces in camine cei al caror domiciliu este la mai putin de 25 kilometri de resedinta judetului. De asemenea, copiii cadrelor didactice, admisi pe locurile finantate de la bugetul de stat, au prioritate la cazarea in camine numai daca fac dovada cu adeverinta de la locul de munca al parintilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă