Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scolile cu mai putin de 200 de elevi, absorbite de cele mari

Descentralizarea invatamantului preuniversitar, in prezent la stadiul de proiect, va deveni functionala din anul scolar 2006-2007, a anuntat ieri Mircea Miclea, ministrul Educatiei si Cercetarii. Concret, fiecare scoala va primi o anumita suma de ...

Share

Aida Danaila 0 comentarii

30.07.2005 - 00:00
Descentralizarea invatamantului preuniversitar, in prezent la stadiul de proiect, va deveni functionala din anul scolar 2006-2007, a anuntat ieri Mircea Miclea, ministrul Educatiei si Cercetarii. Concret, fiecare scoala va primi o anumita suma de bani, calculata la numarul de elevi existenti in acea unitate, pentru fiecare elev costul scolarizarii anuale fiind in jur de 2.300 de lei noi (23 de milioane de lei vechi).
Sumele respective vor include costul manualelor, salariile personalului didactic, transport, burse, intretinere etc. Interesul pentru a atrage elevi va fi foarte mare, avand in vedere ca unitatile cu mai putin de 200 de elevi vor fi absorbite de cele mai mari. Dar nu in sensul de a fi desfiintate, ci introducerea sistemului de scoala mai mare cu mai multe sedii, dar un singur director. Procesul de descentralizare va dura intre trei si cinci ani, iar responsabilitatea si gestionarea fondurilor va trece catre unitatile locale. Descentralizarea va aduce modificari si in ceea ce priveste organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, care nu se vor mai face la nivel national, ci la fiecare scoala in parte, in baza metodologiei stabilite de MEdC.
"Decizia majora cu privire la personal trebuie lasata la nivelul scolii. Scoala angajeaza si salarizeaza. Daca vor bani, scolile trebuie sa ii motiveze pe profesorii de calitate, pentru ca angajand oameni slab pregatiti nu mai vin elevii, deci nici banii, deci scoala respectiva va fi absorbita. Descentralizarea nu este un scop in sine, rolul ei este sa creasca eficienta si calitatea sistemului de invatamant, fiind un mijloc catre un scop", a spus ministrul Miclea.
In anul scolar 2005-2006 proiectul va fi implementat in zece judete, descentralizarea conducand, automat, la competitia intre scoli, care vor fi interesate sa atraga elevi, tinand cont ca "finantarea urmeaza elevul", pentru a nu fi "inghitite" de cele mari.
"Nu are rost sa mentii o scoala fara calitate, o absorbi. Vor primi fonduri unitatile care merita", a mai spus ministrul Miclea, care a amintit ca anul acesta in 193 de scoli din Romania nu a promovat nici un elev.

Citește totul despre:

Comentarii