8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPreot acuzat de trafic de icoane

Preot acuzat de trafic de icoane

Preotul de la biserica din localitatea bacauana Obarsia este acuzat ca a vandut icoanele de patrimoniu pe bani grei. In momentul in care a fost sesizata Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN) Bacau, in mod inexplicabil, in lacasul de rugaciune au aparut mai multe kitsch-uri. Politia il ancheteaza pe parintele Ciprian Nastac pentru gestiune frauduloasa.
Anul trecut, biserica “Sfintii Voievozi” din satul Obarsia, comuna Izvoru Berheciului, a intrat in renovare. Satenii au pus mana de la mana ca sa modernizeze lacasul de rugaciune si sa-i faca o pictura noua. Pentru ca artistii sa nu fie incomodati in activitatea lor, catapeteasma a fost demontata si urcata in pod, la fel si cele 35 de icoane, toate cu valoare de patrimoniu. “Anul acesta localnicii au sesizat ca multe din icoanele vechi nu mai sunt de gasit. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa alertam organele de politie si Patrimoniul”, ne-a declarat viceprimarul din Izvoru Berheciului, Ion Dodita. “Nu am gasit mai nimic din obiectele de patrimoniu pe care le aveam in evidenta. Dupa demontarea catapetesmei, in biserica a ramas doar structura ei centrala, cu patru icoane. Conform inventarului, din catapeteasma lipsesc 31 din componente: usile imparatesti, usile diaconesti, doua icoane imparatesti, cu cele doua poale de iconostas, icoanele praznicare, icoanele reprezentand apostolii si prorocii, precum si coronamentul de iconostas”, ne-a spus Gheorghe Barbu, consilier la DJCCPCN Bacau.
Pentru ca numai doua persoane (preotul si clopotarul) detineau cheile de la biserica din Obarsia, a fost normal ca atentia tuturor sa se indrepte spre ele. “Stiu ca, atunci cand a fost intrebat de icoane, preotul satului, Ciprian Nastac, a spus ca le-a dat la reconditionat. Apoi, in biserica au aparut icoane noi, de care nimeni nu avea habar”, declara viceprimarul Ioan Dodita. Lumea vorbeste chiar ca unele dintre obiectele de patrimoniu de la Obarsia ar fi fost vandute in Italia, pe bani grei, chiar de catre preotul Nastac. Cert este ca, dupa ce au inceput sa se faca valuri vizavi de bunurile disparute, in biserica Sfintii Voievozi s-au gasit cateva icoane si alte obiecte de cult, care insa nu au nici un element de legatura cu originalele. “E vorba de trei icoane mari (sec. XX), 23 de icoane praznicare noi si circa 12 icoane (reproduceri), care nu sunt importante pentru patrimoniul cultural. Nici una din aceste icoane nu apartine catapetesmei originale, pentru ca nu corespund – nici stilis-tic si nici ca dimensiuni. In consecinta, unele nu apartin bisericii”, a concluzionat consilierul de patri-moniu Gheorghe Barbu.
Parintele Ciprian Nastac sustine ca nu are nici o legatura cu inlocuirea icoanelor din biserica si ca este tinta unei razbunari. “Este o persoana care vrea sa-mi faca rau. O cunosc foarte bine, dar nu umblu cu para. In orice caz, sunt nevinovat”, ne-a declarat preotul Nastac. Politistii bacauani au preluat dosarul si au declansat o ancheta. “Preotul Ciprian Nastac este cercetat pentru gestiune frauduloasa. Daca va fi gasit vinovat, va suporta consecintele legii”, ne-a spus inspectorul principal Ciprian Bogea, ofiterul de presa al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau. Si Protoieria Bacau a declansat o ancheta, ale carei rezultate nu se cunosc inca. “Speram ca la sfarsitul acestei saptamani sa ajungem la o concluzie”, a precizat preotul Vasile Radu de la Protoieria Bacau.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă