Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premiera nationala universitara la Iasi pentru descurajarea fraudelor

In plina sesiune, disperata de avalansa metodelor sofisticate de copiat, conducerea Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi a introdus, in premiera nationala, cazierul academic. Daca va fi prins copiind la examen, actualul student va purta stigmatul ...

Share

Catalin Dumitrescu 0 comentarii

20.06.2005 - 00:00
In plina sesiune, disperata de avalansa metodelor sofisticate de copiat, conducerea Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi a introdus, in premiera nationala, cazierul academic. Daca va fi prins copiind la examen, actualul student va purta stigmatul toata viata intr-un supliment al diplomei de absolvire. Ideea cazierului academic a venit din dorinta reprezentantilor Universitatii "Al. I. Cuza" de a promova excelenta, transparenta si corectitudinea academica. "Initiativa ii vizeaza in primul rand pe studentii care vor promova exmenele prin frauda, fie prin copiat, in cazul examenelor scrise, sau plagiat, in cazul proiectelor, referatelor sau diverselor lucrari cerute pentru evaluare. Universitatea vrea sa promoveze excelenta, ceea ce presupune si o anumita calitate a absolventilor si a comportamentelor lor. Astfel de practici nu pot fi tolerate", a precizat prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector pentru relatii internationale la universitatea ieseana. Daca un student contesta decizia luata de institutie, considerandu-se nevinovat in legatura cu acuzatiile de plagiat, de exemplu, tanarului nu ii ramane decat sa actioneze in judecata institutia. Masura Universitatii "Al. I. Cuza" survine dupa ce mijloacele de frauda au devenit un fel de uzina pentru studentii din Iasi. De la banalele fituici scoase la imprimanta si vandute cu 50.000-100.000 de lei bucata, studentii folosesc pixuri speciale cu tamburi rotativi pe care se deruleaza pana la patru cursuri. De asemenea, tot in caminele studentesti din Iasi au aparut "clonele" pe bani, respectiv studenti pregatiti care se duc la examen, contra cost, in locul colegilor mai slab pregatiti. Pretul unei astfel de "clone" variaza de la 600.000 pentru un examen banal pana la 150 de euro pentru un examen greu, cu profesor chitibusar. Cazierul academic se va "murdari" si in cazul licentelor cumparate de pe internet sau al lucrarilor copiate de la alti colegi.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...