9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNormele europene de mediu

Normele europene de mediu

Raportul Comisiei Europene, la capitolul 22 Ð Protectia mediului, cuprinde “ingrijorari serioase” privind poluarea industriala in Romania, atragand atentia asupra modului de autorizare – la nivel central, regional si local – a instalatiilor de acest tip.

“Exista ingrijorari serioase in legatura cu poluarea industriala. Este nevoie de eforturi considerabile pentru ca permisele potrivite (autorizatiile de mediu – n.r.) sa fie eliberate la nivel local si regional si in concordanta cu (starea – n.r.) instalatiilor la care se face referire in directiva IPPC pana la integrare. Romania trebuie, de asemenea, sa accelereze eforturile pentru a-si imbunatati capacitatea institutionala a autoritatilor de mediu cu atributii in acest domeniu, la toate nivelurile”, se precizeaza in raportul de tara al CE pentru Romania, facut public marti, la Strasbourg.
In ceea ce priveste poluarea industriala, legislatia este in mare transpusa, insa este nevoie si de corelarea plafonului maxim admis de emisii, prin aducerea cuantumului la nivelul celui european. La nivel administrativ, totul exista, insa “este nevoie urgenta de cresterea puterii administrative”, in special la nivel regional. “Capacitatea de a emite autorizatii integrate de mediu de o calitate suficienta – pana la data aderarii, in conformitate cu Directiva IPPC (privind controlul integrat al poluarii – n.r.) reprezinta o provocare majora si necesita eforturi serioase”, se arata in documentul citat.
Autorii explica faptul ca pana in septembrie autoritatile romane au emis 13 astfel de autorizatii, din totalul de 716 instalatii care ar avea nevoie de astfel de documente pana la data aderarii, fiind altfel amenintate cu inchiderea. “Recrutarea de personal de specialitate cu experienta ar trebui privita ca o prioritate”, sugereaza raportul CE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă