9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNivel record pentru emisiile de dioxid de carbon în 2010

Nivel record pentru emisiile de dioxid de carbon în 2010

Emisiile de dioxid de carbon vor atinge un nivel record anul acesta, potrivit unui nou studiu, în ciuda crizei economice globale şi eforturilor de a reduce gazele cu efect de seră. Cercetarea, desfăşurată de Universitatea Exeter alături de Universitatea East Anglia, a descoperit că emisiile de CO2 în 2009 au scăzut din cauza recesiunii economice, însă vor creşte cu 3% în acest an.

Studiul, publicat în revista Nature Geoscience, a descoperit că emisiile din Marea Britanie au fost cu 8,6% mai puţine în 2009 decât în 2008, iar date similare s-au înregistrat şi în SUA, Japonia, Franţa, Germania şi în restul ţărilor industrializate. Potrivit studiului, citat de realitatea.net, emisiile provenite din defrişările din ţările tropicale au fost şi ele mai reduse, datorită efortului internaţional de a opri tăierile ilegale de copaci.

Creşterea economică masivă a altor ţări, precum China, a dus însă la consumul unor cantităţi mult mai mari de combustibili fosili. CO2 din China a crescut cu 8% în 2009. În 2010, se aşteaptă că emisiile provenite din combustibilii fosili să crească din nou, în întreaga lume, ajungând la un nivel record. Printre ţările vinovate vor fi China şi India, unde populaţiile din ce în ce mai mari duc la cereri din ce în ce mai mari de electricitate şi bunuri.

Concentraţia de CO2 din atmosferă este deja peste 387 de părţi pe milion şi va creşte. Oamenii de ştiinţă cred că dioxidul de carbon nu lasă căldura să mai iasă din atmosferă, ducând la încălzirea planetei într-un proces cunoscut drept “efect de seră”.Dacă temperatura va creşte cu peste 2 grade Celsius, întreg Pământul va suferi din cauza indundaţiilor sau a secetei. Cercetătorii sunt de acord că emisiile globale trebuie înjumătăţite până în 2050, pentru a menţine creşterea temperaturii sub 2 grade Celsius.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă