La Cluj, a fost dezvelit Monumentul Rezistentei Anticomuniste

Sambata, la Cluj, pe o ploaie torentiala, a fost dezvelit si sfintit Monumentul Rezistentei Anticomuniste, amplasat in zona Teatrului Maghiar, pe malul Somesului. Dupa evenimentul dezvelirii, cei doi ierarhi prezenti, mitropolitul ortodox ...

Share

Ion Zubascu 0 comentarii

12.06.2006 - 00:00
Sambata, la Cluj, pe o ploaie torentiala, a fost dezvelit si sfintit Monumentul Rezistentei Anticomuniste, amplasat in zona Teatrului Maghiar, pe malul Somesului. Dupa evenimentul dezvelirii, cei doi ierarhi prezenti, mitropolitul ortodox Bartolomeu Anania si episcopul greco-catolic Florentin Crihalmeanu, au rostit o rugaciune de pomenire pentru sufletele luptatorilor anticomunisti si, impreuna cu preotii celor doua Biserici-surori, au oficiat ceremonia religioasa de sfintire a impresionantului monument, in prezenta dlui Ticu Dumitrescu, presedintele AFDPR, si a dr. Traian Neamtu, presedintele filialei Cluj a asociatiei. Au participat la festivitate primarul Emil Boc, prefectul Alin Tise, Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean, Andrei Marga, presedintele Colegiului Academic, alte numeroase personalitati ale vietii publice clujene. Garda de Onoare a Armatei a IV-a Transilvania a prezentat onorul in fata monumentului, in prezenta generalului-maior Ioan Ciupei, ceremonie completata cu depunera coroanelor de flori din partea filialelor AFDPR din intreaga tara, a principalelor partide politice si institutii din Cluj.
Monumentul Rezistentei Ancomuniste a fost ridicat din initiativa filialei Cluj a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (presedinte - dr. Traian Neamtu), realizarea lui a inceput in urma cu cinci ani si a fost dezvelit sambata (inainte de a fi finalizat), sub presiunea timpului, care a imputinat numarul supravietuitorilor de la 10.000, in 1990, la 3.500: "In fiecare saptamana se mai stinge unul dintre noi". Intregul ansamblu monumental a costat 2,6 miliarde lei vechi, dintre care jumatate au fost acoperiti din indemnizatia membrilor AFDPR, iar cealalta jumatate, din contributia autoritatilor locale. Monumentul a fost proiectat de arhitectul Virgil Salvanu, are forma unui cub, cu inaltimea de 8 m, acoperit cu marmura, simbolizand celula unei inchisori.

Citește totul despre:

Comentarii