17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIn majoritatea scolilor domneste dezastrul

In majoritatea scolilor domneste dezastrul

Desi nu mai sunt nici trei saptamani pana la inceperea anului scolar, foarte multe scoli nu sunt pregatite sa-si primeasca elevii. Multe unitati de invatamant, mai ales de la sate, au fost drastic afectate de furia naturii din ultima perioada, iar autoritatile locale, care oricum nu aveau fondurile necesare sa faca reparatiile normale pentru inceput de an, nu reusesc sa faca fata situatiei. Astfel, multi copii vor fi nevoiti sa faca naveta la scoli din alte sate.
Chiar daca Ministerul Educatiei promite ca se vor face lucrari de reparatii si ca a alocat deja bani pentru acestea, directorii de scoli se plang ca fondurile nu sunt de ajuns. Unitatile de invatamant risca sa ramana cu aceleasi stricaciuni ca si la sfarsitul anului scolar 2004-2005. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca se apropie iarna, iar la capitolul incalzire majoritatea scolilor sunt deficitare. Se va ajunge iar la situatia de a se lua lemne pe datorie, fiecare de unde poate, pentru ca elevii sa nu inghete in clase.

Suceava. Doar 60% din unitati au toate dotarile necesare

Scolile sucevene nu sunt pregatite sa-i primesca pe elevi, in ciuda faptului ca mai este foarte putin timp pana la inceperea anului scolar 2005-2006. Mai exact, doar 60% din unitatile scolare existente pe raza judetului Suceava dispun de dotarile necesare si au beneficiat de lucrari de reparatii si igienizare. Insa nu este totul pierdut deoarece, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Laura Hacman, lucrarile de reparatii in scoli si curatenia se fac cu implicarea personalului de intretinere al scolilor. Pe de alta parte, inspectorii Directiei de Sanatate Publica (DSP), inspectorii sanitari au verificat toate cele 963 de unitati scolare din judetul Suceava si au concluzionat ca numai 130 de scoli indeplinesc toate conditiile pentru obtinerea autorizatiei sanitare de functionare. Si asta deoarece mare parte din scolile sucevene de la sate nu beneficiaza de apa curenta si nu si-au modernizat grupurile sanitare din cauza lipsei fondurilor. In plus, din cauza scaderii populatiei scolare, scolile generale din municipiul Suceava au pierdut jumatate din numarul elevilor in ultimii 10 ani, cele mai afectate fiind scolile de cartier, in special cele din Burdujeni si Obcini. Statisticile sunt ingrijoratoare deoarece in fiecare an scolile sucevene pierd cate o clasa I. Ca exemplu, in urma cu 10 ani, la cea mai mare scoala din municipiul Suceava – Scoala Generala nr. 11 – invatau 4.000 de elevi, iar in acest an sunt inscrisi doar 1.500 de copii.

Sapte scoli inundate

Sapte unitati scolare din judetul Suceava au fost afectate de inundatii, cea mai grava situatie fiind inregistrata la scoala din localitatea Doroteia. Aici apele au patruns timp de doua zile consecutiv in doua sali de clasa, au deteriorat complet pardoseala, au inundat beciul si curtea scolii. In plus, viitura a rupt podetul de acces in scoala astfel ca pentru evacuarea apei a fost necesara interventia pompierilor. Apele au afectat si scoala din comuna Draguseni, acoperisul din tigla fiind deteriorat puternic din cauza furtunilor. A mai fost degradat acoperisul Scolii nr. 2 din Arbore, scoala din Ciumulesti, comuna Vadu Moldovei si scoala din Prisaca Dornei, comuna Vama. Alte doua scoli din judet, cea din Botos – comuna Ciocanesti si cea din Grigoresti – comuna Siminicea trebuie complet refacute deoarece erau construite din lemn si chirpici, iar apa a macinat peretii. Inspectorul scolar general adjunct Vasile Monacu a declarat ca se va trimite Ministerului Educatiei si Cercetarii raportul saptamanal cu privire la situatia scolilor din judet, in vederea alocarii de fonduri pentru reparatii.

Criza de carti si manulale

Noul an scolar debuteaza cu stangul la Suceava si in privinta aprovizionarii cu manuale. Pana in prezent, in depozitul de manuale scolare din Suceava au ajuns aproximativ 60% din cartile necesare elevilor. Inspectorul scolar general adjunct al ISJ Suceava, Vasile Monacu, a declarat ca unele manuale nu au ajuns din cauza faptului ca o serie de edituri nu si-au onorat inca contractele si comenzile. Mai exact, in depozitul de manuale nu exista nici o carte pentru elevii din clasele a III-a si a X-a si lipsesc aproximativ 900 de titluri de carte. Totusi, reprezentantii ISJ spera sa rezolve situatia pe ultima suta de metri, pana la inceperea noului an scolar. In plus, elevii din judetul Suceava din clasele I, a III-a si a VII-a au nevoie de manuale noi, cele din anii anteriori fiind foarte uzate si de nefolosit. Pentru elevii din celelalte clase se vor inlocui cartile vechi cu altele noi in proportie de 10%. In anul scolar 2005-2006 peste 80.000 de elevi suceveni ar trebui sa beneficieze gratuit de manuale scolare. (Adina Straton)

Dorohoi. Elevii ar putea ingheta de frig in propriile clase in aceasta iarna

Scolile din municipiul Dorohoi risca sa nu isi mai primeasca autorizatia de functionare in noul an scolar in cazul in care cadrele medicale nu vor inchide ochii dupa controlul pe care il desfasoara momentan in toate unitatile de invatamant din judet. Autoritatile sunt in imposibilitatea de a derula lucrarile de reparatii la scolile si liceele din oras din lipsa de fonduri. Desi, potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Botosani, Dorin Ciustea, consiliile locale au primit la inceputul acestui an banii necesari pentru reparatiile si lucrarile de igienizare pentru anul scolar 2005-2006 din sumele de echilibrare a bugetelor locale si din cota de 22%, municipiul Dorohoi a solicitat autoritatii judetene luna aceasta nu mai putin de 10 miliarde de lei pentru demararea acestor lucrari: “Nu stiu ce se va intampla cu situatia scolilor din Dorohoi, pentru ca se reclama lipsa de fonduri. Sunt cheltuieli foarte mari la nivel local si veniturile lor sunt foarte mici, sumele lor nu permit derularea lucrarilor de reparatii, desi noi am sugerat consiilor locale sa-si gestioneze banii si pentru reparatiile din scoli la inceputul anului, cand le-am alocat cele peste 500 miliarde de lei”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani, Dorin Ciustea. Acesta a mai spus ca lipsa de fonduri cu care se confrunta momentan autoritatea locala din Dorohoi va duce cu siguranta si la imposibilitatea de a-si achizitiona combustibil pentru sezonul rece: “Probabil se vor aproviziona cu combustibil pe datorie, iar scolile vor functiona fara sa mai faca reparatii si igenizarea necesara. Noi nu avem de unde sa le dam atatia bani! Oricum, in comparatie cu anii anteriori, stam mult mai bine, avand in vedere ca in anul 2000 solicitam de la Ocolul Silvic sa ne dea pe datorie pentru toate scolile lemne pentru foc! Acum majoritatea s-au pregatit…”, a mai declarat Dorin Ciustea. (Ioana Matfeev)

Galati. Lucrari intarziate, investitii neterminate

Pentru elevii a trei dintre scolile din judet, cele din Cosmesti Vale si Torcesti, situatia este sigura. Pentru ca au fost afectate de ape, ei vor trebui sa faca naveta la scolile din alte sate. Elevii de la Torcesti vor invata la Liesti, dupa ce ministrul Mircea Miclea a vizitat scoala si a concluzionat ca trebuie demolata, iar in locul ei construita alta, pe piloni. Pentru elevii celorlalte scoli situatia este incerta, pentru ca lucrarile de igienizare se desfasoara greu. Inspectorul general al ISJ Galati, prof. Tania Bogdan, sustine ca lucrurile stau mai bine la scolile din mediul rural, unde primarii au acordat mai multa atentie reparatiilor de scoli: “In judet, primarii au inteles ca trebuie sa terminam igienizarile mai repede, astfel incat directorii sa poata solicita din timp autorizatiile sanitare de functionare. In municipiul Galati, treaba a mers cam incet, suntem totusi in parametri rezonabili, dar nu ideali. O singura institutie de invatamant mi-a raportat ca a obtinut deja autorizatia sanitara de functionare, Colegiul "Alexandru Ioan Cuza" din Galati. In rest, nu am fost anuntata decat ca unele scoli au dosarele depuse si asteapta confirmarea”. In foarte multe unitati scolare, lucrarile au fost facute doar partial, in altele chiar au fost abandonate. La peste 15 unitati scolare, igienizarile s-au facut doar in proportie de 50%. La Colegiul “Mihail Kogalniceanu” reparatiile la acoperis au fost oprite pentru ca firma Finconstruct nu si-a primit banii. O situatie asemanatoare este si la Grupul Scolar Industrial Tecuci, unde stagneaza lucrarile la centrala termica. Alte lucrari sunt nefinalizate fiindca nu sunt bani sau pentru ca firmele de constructii taraganeaza reparatiile. Asa se intampla la scolile nr. 43, 20, 26, 30 si 27 din Galati. Conducerea ISJ Galati este nemultumita de atitudinea primarului Galatiului, Dumitru Nicolae, care refuza ca directorii scolilor din municipiu sa asiste la licitarea lucrarilor: “In repetate randuri, am cerut domnului primar ca directorii de unitati de invatamant sa asiste la licitatii, astfel incat sa putem elimina firmele care lucreaza incet, scump si prost. Dar nu s-a tinut cont de propunerea noastra. E adevarat ca primaria plateste, dar directorii sunt cei care alearga dupa autorizatiile sanitare si cei care platesc amenda in caz ca nu le obtin la timp!”, a adaugat inspectorul sef al ISJ Galati, prof. Tania Bogdan. (T. Ciubotaru)

Vrancea. Fara autorizatii de functionare

Inundatiile care s-au abatut peste Vrancea luna trecuta vor face ca debutul anului scolar sa fie ingreunat in Vrancea. Astfel, desi lucrarile de refacere a unitatilor de invatamant au fost demarate in toate localitatile, este greu de crezut ca se va reusi terminarea lor. “In general, lucrarile de igienizare si de curatenie a scolilor sunt gata cam in proportie de 60-80%. Nu vor exista cazuri unde sa nu inceapa anul scolar. Se va proceda cum se va face la Biliesti, de exemplu: acolo sunt patru sali de clasa gata, urmand ca elevii sa invete in ele pana cand se vor termina reparatiile. In rest, in privinta autorizatiilor sanitare, situatia va fi la fel ca in anii trecuti. Multe scoli nu vor primi, pentru ca nu indeplinesc conditiile, iar noi, Inspectoratul Scolar, nu-i putem ajuta pentru ca nu avem fonduri”, a declarat Carmina Corbeanu, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea. De altfel, seful ISJ Vrancea, Danut Popoiu, a demarat o ampla actiune de vizitare a scolilor, gradinitelor si liceelor din Vrancea, situatia gasita in teren nefiind deloc imbucuratoare. (Ramona Jachianu)

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă