12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialIn campusul de la Galati, reparatiile caminelor se fac la "fara frecventa"

In campusul de la Galati, reparatiile caminelor se fac la “fara frecventa”

Cu aproximativ o luna inainte ca studentii caministi sa se intoarca din vacanta, campusul Universitatii “Dunarea de Jos” din Galati pare parasit pentru totdeauna. Aproape toate caminele au lacate si panze de paianjen, la usile de la intrare fiind pazite de maidanezi. Doar cativa zugravi, care par toropiti de canicula de saptamana trecuta, incearca sa dea “o mana de var” pe peretii holurilor si grupurilor sanitare de la caminul C, singurul in se lucreaza. Iar toti cei din conducerea universitatii, care ar trebui sa tina sub control efectuarea reparatiilor caminelor, sunt in concediu de odihna. Universitatea galateana a avut in anul universitar trecut 16.708 studenti. Anul acesta vor fi cam tot atatia, in marea lor majoritate din alte localitati. Multi se vor zbate pentru a obtine un loc in camin, cu sau fara spaga de 100-150 de euro, iar dupa ce vor obtine locul in camin vor trebui sa se apuce de varuitul camerelor, inlocuirea prizelor si cam tot ce trebuia sa faca directia administrativa in aceasta perioada, care a devenit proritar a concediilor de odihna.

Cincinale esuate

Caminele din campusul universitar galatean au fost construite in anii '50-'60 si ar fi trebuit ca de multa vreme sa fie supuse unor reparatii ceva mai serioase. Planuri au fost, ceva bani s-au cheltuit, dar in camine nu s-a schimbat mai nimic. Pentru “reabilitarea caminelor”, pentru lucrarile derulate in perioada 2002/2003, au fost cheltuite 6,79 miliarde. Pentru alte lucrari ambitioase, ca reabilitarea centralei termice de la caminul A, au fost alocate 8,2 miliarde. Alti bani au fost alocati pentru consolidarea caminului. Pe site-ul universitatii, lucrarea figureaza ca executata in perioada 2000-2004. In realitate, caminul pare o constructie parasita pentru totdeauna. Toti peretii exteriori sunt sparti de grinzi ce amintesc de lucrarile incepute in ultimul an al mileniului trecut.

Glorioasa zi de luni

Luni se muncea un pic doar la reparatiile caminului C. O zugravita statea pe treptele caminului. Un coleg, cu mana in sold, incerca o conversatie. Pe holul de la parter, proaspat zugravit, o ingrijitoare plimba teul pe urmele de var. Se vor varui numai holurile si grupurile sanitare. Curatenia camerelor o vor rezolva studentii, dupa ce vor veni din vacanta, odihniti si cu multi bani. Cateva camere de la caminul C prin care am reusit sa aruncam o privire ofera o imagine dezolanta, parand parasite in mare graba, ca la inundatii: lucruri abandonate, care nu si-au mai gasit loc in bagaje, sunt aruncate peste tot, cani de cafea cu zatul uscat din iunie si gunoaiele din sacose de plastic, ce asteapta luna septembrie pentru a ajunge la tomberon.
Caminele D, E, F si G sunt inchise cu lacate si, dupa cum merg “lucrarile” la C, e greu de crezut ca pana in primele zile ale noului an universitar le vor fi varuite fie si numai holurile. Probabil ca ceva reparatii ar trebui efectuate si la instalatiile sanitare si de incalzire din camine. Dar nu sunt o prioritate: la centrala termica de langa cantina nr. 1, doi mesteri se ocupau de “programul de reparatii” la o Dacia veche, cu nr. BC-03-MVE.

Anotimpul concediilor

Nu am reusit sa aflam nici un punct de vedere al conducerii academice sau administrative a universitatii in legatura cu reparatiile caminelor. Seful Serviciului Social este in concediu. O functionara ne-a spus ca ar trebui sa vorbim la rectorat. De la rectorat am aflat ca si prorectorul Bulancea, care are in responsabilitati in acest domeniu, este in concediu. Rectorul UDJG, prof. univ. dr. Alexandru Epureanu, este in activitate, dar nu putea fi gasit la rectorat decat a doua zi. Am renuntat sa insistam pentru ca oricum nu rectorul universitatii ar trebui sa fie diriginte de santier.

Bolnavi de raie intr-unul din camine

Teoria ca teoria, dar practica ne omoara! Teoretic, conducerea universitatii pare sa fie preocupata de viata studentilor care traiesc in campus. Chiar in aceste zile, rectorul Universitatii “Dunarea de Jos” a anuntat ca in camine va fi instalata o retea wireless, pentru ca studentii sa aiba acces la cursuri si biblioteci electronice. Este o initiativa formidabila, dar poate ca la fel de importante sunt si conditiile in care traiesc caministii. Anul trecut, pe 31 martie, la caminul E au fost descoperite doua cazuri ale unor studenti care aveau scabie, adica raie. Cauza infestarii parea sa fie amorul, dar si conditiile din caminele studentesti lasa loc de suspiciuni. Directia de Medicina Preventiva Galati a efectuat atunci un triaj al caministilor si a hotarat ca cinci studenti sa nu mai locuiasca in camin. O fi important si wireless-ul, dar…

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă