Cercetari in cazul disparitiei ramasitelor maresalului Averescu

In urma sesizarii depuse de catre directorul Directiei pentru Cultura, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea au demarat cercetarile in dosarul penal pentru profanare de morminte in cazul disparitiei osemintelor maresalului ...

Share

Rl online 0 comentarii

21.02.2007 - 00:00
In urma sesizarii depuse de catre directorul Directiei pentru Cultura, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea au demarat cercetarile in dosarul penal pentru profanare de morminte in cazul disparitiei osemintelor maresalului Averescu. Amintim ca, in urma cu doua saptamani, cotidianul "Romania libera" a publicat o ancheta in care dezvaluia ca ramasitele maresalului Averescu au fost furate din Mausoleul de la Marasti.
Oficialii Directiei pentru Cultura au constatat la fata locului ca din cripta mai lipsesc si osemintele generalilor Arthur Vaitoianu si Nicolae Margineanu. "Am incercat sa discut cu Horia Dumitrescu, actualul administrator al Mausoleului de la Marasti (n.r. - directorul Muzeului Vrancei), dar acesta a refuzat sa colaboreze. A spus ca el nu discuta cu nimeni", a mai declarat acesta. Refuzul actualei administratii de a colabora in vederea reabilitarii monumentului este pus pe seama acestui "secret de natura penala", a afirmat Paraschiv Usturoi, seful Directiei pentru Cultura Vrancea.
Bastonul de maresal al lui Alexandru Averescu a intrat in colectia Muzeului Militar National in anul 1960, fiind confiscat de Ministerul Afacerilor Interne, care a comunicat muzeului ca trimite "un baston de metal galben imbracat in plus rosu si o cutie de carton rosie care au apartinut fostului maresal Averescu, acesta fiind confiscat de la numitul Ion Iliescu". Numitul Ion Iliescu a fost prins de catre Militia de Frontiera, chiar in anul 1960, pe cand incerca sa scoata din tara bastonul maresalului Alexandru Averescu. "Bastonul de maresal a fost comandat la Paris, o data cu cele acordate Regelui Carol al II-lea si generalului Constantin Prezan. Bastoanele au costat in total 67.500 franci francezi, echivaland cu suma de 447.578 lei. La aceasta se adauga si taxele vamale si de transport, in final valoarea lor fiind de 500.000 lei", a declarat Cornelia Konig de la Muzeul Militar National. "Nu cred ca acel Ion Iliescu este una si aceeasi persoana cu presedintele de onoare al PSD. Datele exacte ale hotului Ion Iliescu le au numai cei de la Ministerul Administratiei si Internelor", a mai precizat Cornelia Konig.

Citește totul despre:

Comentarii