10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCât mai costă arta: Top 10 cele mai scumpe lucrări din 2010

Cât mai costă arta: Top 10 cele mai scumpe lucrări din 2010

Valoarea pieţei mondiale de artă şi antichităţi a fost de 43 miliarde euro anul trecut, în creştere cu 52% faţă de 2009, când valorile s-au depreciat ca rezultat al crizei financiare, potrivit Indexului pieţei de artă lansat de Casa de licitaţii Artmark.

Totodată, valoarea pieţei de artă din China aproape s-a dublat în 2010, iar procentul său din industria globală a atins 23% anul trecut.

Statele Unite rămân liderii mondiali cu un procent de 34%, iar Marea Britanie ocupă poziţia a treia, cu un procent de 22%

Când ne referim exclusiv la tranzacţiile publice cu artă, China ocupă 33% din piaţă mondială, faţă de SUA 30%, iar Marea Britanie 19%, aşadar China a devenit în 2010 nr. 1 mondial, conform raportului Thierry Ehrmann CEO Artprice.

Cel mai scump tablou vândut anul trecut a fost , “Nude, Green Leaves and Bust”, a lui Pablo Picasso, realizat în 1932 şi inspirat de muza artistului, Marie Therese Walter.

Lucrarea pictorului spaniol s-a vândut la preţul de 95 de milioane de dolari, de către Casa de licitaţii Christie’ s din New York.

Pe locul al doilea în topul celor mai vândute lucrări de anul trecut se află statuia lui Alberto Giacometti, “L’homme qui marche I”, vânduta cu 92,5 milioane de dolari de Casa de licitatii Sotheby’s din Londra.

Pictorul italian, născut la Livorno, Amedeo Modigliani ocupă locul al treilea cu lucrarea “Nu assis sur un divan”. Tabloul a fost vândut cu suma de 61,5 milioane de dolari de Casa de licitaţii Sotheby’s din New York.

Tabolul lui Andy Warhol, “Men în her life”, ocupă poziţia a patra, el fiind achiziţionat cu suma de 56,5 milioane de dolari, la Casa de licitaţii Phillips de Pury din New York.

Opera “Grande taste mince (1954)”, al artistului elveţian Alberto Giacometti încheie top 5. Sculptura lui Giacometti a fost vândută de Casa de licitaţii Chritie’s din New York cu suma de 47,5 milioane de dolari.

Amedeo Modigliani revine în top, de data aceasta cu lucrarea “Tête”, care a fost vanduta cu suma de 45,65 milioane de dolari de Casa de licitaţii Christie’s din Paris.

“Portrait d’Angel Fernandez de Soto”, al lui Picasso, ocupă poziţia a şaptea. Tabloul pictorului spaniol a fost vândut cu suma de 45,8 milioane de dolari de Casa de licitaţii Christie’s din Londra.

Fovistul Henri Matisse ocupă locul opt cu lucrarea “Nu de dos, 4 état (Back IV)”, vândută cu suma de 43,5 milioane de dolari la Casa de lictitatii Christie’s din New York.

Pictorul şi gravorul britanic William Turner ocupă poziţia a noua cu opera “Modern Rome-Campo Vaccino”. Tabloul a fost vândut cu sumă de 40,2 milioane de dolari la Casa de licitaţii Sotheby’s din Londra.

Ultima poziţie din topul primelor 10 lucrări este ocupată de austriacul Gustav Klimt, cu pictura “Kirche in Cassone”. Preţul de vânzare al tabloului a fost de 38,3 milioane de dolari la Casa de licitaţii Sotheby’s din Londra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă