9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAfaceri cu utilaj minier prin... Fundatia caritabila "Sf. Maria"

Afaceri cu utilaj minier prin… Fundatia caritabila “Sf. Maria”

Afacerile fostului prefect au demarat prin anul 1999, o data cu infiintarea SC “Gerom Invest” SA, unde era actionar majoritar la acea data. Ascensiunea economica a cunoscut-o insa dupa cumpararea de la Fondul Proprietatii de Stat – in iunie 2000 – a fabricii de utilaj minier SC “Umirom” SA Petrosani, dar nu imediat. Aceasta firma era partenerul traditional al CNH, acolo fabricandu-se utilajele necesare in mineritul din Valea Jiului, dar nu numai. Acest lucru este indicat, cu claritate maxima, de bilanturile contabile ale societatii.
Astfel la finele anului 2000 “Gerom Invest” avea profit zero, o pierdere de 2,5 milioane de lei si datorii de peste un miliard. Numai un an mai tarziu firma la care actionar majoritar este deja Aurelian Serafinceanu declara un profit de 29 miliarde de lei, iar de atunci a tot crescut. Pe perioada mandatului de prefect, potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarii “Gerom Invest” SA Petrosani erau: Serafinceanu – 60 la suta, 10 la suta detinea sotia, iar restul de actiuni – alte persoane, nesemnificative, cel putin in context.
De cate ori a fost luat in vizor de presa sau autoritati, pe motiv de putina incompatibilitate intre calitatea de reprezentant al Guvernului in teritoriu si afacerist cu banii statului, Serafinceanu sublinia ca nu are nici o treaba cu aceste tranzactii si ca de firmele membre ale consortiului “Gerom” Petrosani – inclusiv “Gerom Invest” – nu se ocupa el. Aceeasi idee a sustinut-o si in momentul in care societatea a fost implicata in diverse scandaluri legate inclusiv de piese de proasta calitate livrate CNH. La un moment dat Corpul de Control al fostului ministru al Economiei si Comertului a aratat clar ca Serafinceanu prin “Gerom Invest” ingenunchease compania din Petrosani, care nu facea nimic pentru a iesi din acest joc de interese financiare.
Destinul “Gerom Invest” si al lui Aurelian Serafinceanu s-au legat la un moment dat de numele altui afacerist veros din Valea Jiului, respectiv Adrian Gardean, care pe 14 iulie 2000 a cumparat de la “Gerom Invest” 40 la suta din actiunile proaspat achizitionatei firme “Umirom”, aflata acum in procedura de lichidare judiciara. Dupa dezvaluirile din presa, pe “piata” a aparut un nou protocol de reziliere a celui de cesiune, incheiat tot intre cele doua parti.

Afaceri pe fundatie caritabila

Inainte de termen, in septembrie 2004, Aurelian Serafinceanu a renuntat la fotoliul de prefect pe motive de sanatate, iar dupa “scufundarea PSD” a iesit si din partidul care l-a propulsat politic. Imediat dupa aceea fostul reprezentant al Guvernului in teritoriu a anuntat ca se va ocupa de actiuni caritabi-le, devenind presedinte onorific al Fundatiei crestine “Sfanta Maria”, aceasta organizatie fiind de fapt infiintata de Serafinceanu.
La acea vreme toata lumea care il cunostea pe fostul prefect se intreba care este motivatia acestui gest, declarativ cel putin, de a renunta la afaceri pentru actiuni caritabile. Noile date privind “Gerom Invest” existente la Registrul Comertului au rezolvat insa si aceasta enigma. Astfel Fundatia “Sfanta Maria”, “patronata” de Serafinceanu, a devenit asociatul unic al SC “Gerom Invest”, unde detinea 99,9 la suta cota de participare la beneficii si 40.000 de actiuni. Restul de 0,1 la suta a fost impartit “frateste” intre alte patru persoane din Petrosani, fara importanta in lumea afacerilor grele.
Aceasta rocada ar putea avea la baza faptul ca fundatiile, in general, sunt neplatitoare de impozit, idee sustinuta si de faptul ca in aceasta primavara “Gerom Invest” a ramas fara statutul de investitor in zona defavorizata si implicit fara facilitatile de care beneficia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă