Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

20 de jandarmi si alpinisti, instruiti pentru interventie si salvare in zona montana

Un numar de 14 cadre militare si jandarmi din cadrul Jandarmeriei Romane, cinci alpinisti de la Salvamont Sinaia si un militar din Centrul de Pregatire al Vanatorilor de Munte au fost certificati, la sfarsitul saptamanii trecute, ca formatori ...

Share

Magdalena Tanasescu 0 comentarii

07.06.2005 - 00:00
Un numar de 14 cadre militare si jandarmi din cadrul Jandarmeriei Romane, cinci alpinisti de la Salvamont Sinaia si un militar din Centrul de Pregatire al Vanatorilor de Munte au fost certificati, la sfarsitul saptamanii trecute, ca formatori pentru interventie si salvare in zona montana. Certificarea este oferita de Jandarmeria Nationala Franceza care a detasat, timp de trei saptamani, doi experti - "specialisti montani" - care sa se ocupe de pregatirea cursantilor romani. Acestia au parcurs mai multe module de pregatire tehnica si practica, dar mai ales teoretica, in mai multe domenii indispensabile oricarui specialist montan. Cadrele militare si personalul civil lucreaza deja sau vor lucra la Centrul de Pregatire si Perfectionare Jandarmi Sinaia. "Timp de trei saptamani, am avut ocazia sa descoperim Carpatii, care, desi au o altitudine mica si se afla intr-un climat continental, prezinta tot la fel de multe provocari ca si muntii mai inalti - Alpii, de exemplu. Chiar daca dotarile de care dispune partea romana nu sunt dintre cele mai moderne, am remarcat insa determinarea si curajul de care au dat dovada toti cei 20 de cursanti. Si in Franta se intervine pe jos, dar numai pe distante scurte, acolo unde elicopterul nu poate zbura. Ca linie generala, am pus accent pe siguranta, atat a victimelor, cat si a militarilor care participa la operatiunile de salvare", a spus capitan Loriette Jean-Julet, din cadrul Plutonului de jandarmerie de mare inaltime din zona Pierre Fete-Nestalas. La randul sau, colonel Ion Crangus, adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei, a anuntat ca se intentioneaza marirea numarului de structuri montane, lucru ce va fi posibil o data cu intocmirea statului pe luna septembrie. "Centrul de la Sinaia a fost infiintat cu sprijinul Directiei de Cooperare Militara si de Aparare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe Francez. Stagiarii s-au instruit in vederea obtinerii atestatului de prim nivel in salvare montana in domeniile: pedagogia pregatirii montane, tehnici de interventie si salvare, acordarea primului ajutor pe stanca. Totodata, au fost informati despre modul de cooperare dintre unitatile montane din cadrul Jandarmeriei Nationale Franceze si celelalte institutii cu responsabilitati in acest domeniu. Potrivit noii Legii de organizare si functionare, Jandarmeriei Romane ii revin atributii suplimentare in sectorul asigurarii ordinii publice in zonele montane cu caracter turistic. In acest sens, a fost incheiat un Protocol de parteneriat cu Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania", a mai spus colonel Ion Crangus.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...