UPDATE: Vremea revine la normal. COD GALBEN de ninsori și viscol, porturi închise, pacienți internați preventiv și rețele electrice afectate. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a fost convocat

Iarna își intră în drepturi după un Crăciun petrecut la temperaturi de primăvară. Meteorologii au emis încă de vineri un avertisment de COD GALBEN pentru ninsori și viscol valabil în cea mai mare parte a țării. Toate porturile constănțene au fost închise din cauza vântului puternic, peste 1.600 de familii din Dâmboviţa au rămas fără energie electrică, pacienții cu dializă din Giurgiu au fost internați preventiv, iar în Capitală, acolo unde ninge susținut de mai multe ore, se intervine cu peste 200 de utilaje pentru deszăpezirea arterelor principale.

Share

Alexandru Ion 0 comentarii

Actualizat: 27.12.2014 - 15:13

UPDATE 15.10: În condițiile accentuării fenomenelor meteorologice. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a fost convocat de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Ședința Comitetului va avea loc duminică, la ora 10.00 și se va desfășura în sistem de videoconferinţă cu prefecții și reprezentanții structurilor teritoriale de ordine și siguranță publică.

-----

Iarna își intră în drepturi după un Crăciun petrecut la temperaturi de primăvară. Meteorologii au emis încă de vineri un avertisment de COD GALBEN pentru ninsori și viscol valabil în cea mai mare parte a țării. Toate porturile constănțene au fost închise din cauza vântului puternic, peste 1.600 de familii din Dâmboviţa au rămas fără energie electrică, pacienții cu dializă din Giurgiu au fost internați preventiv, iar în Capitală, acolo unde ninge susținut de mai multe ore, se intervine cu peste 200 de utilaje pentru deszăpezirea arterelor principale.

Porturi închise

Porturile din Constanța au fost închise din cauza vântului puternic, manevrele navelor fiind suspendate, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Vântul suflă la rafală cu viteze de 70 - 80 km/h, transmite Mediafax.

Potrivit autorităţilor portuare, operaţiunile au fost sistate în porturi, rând pe rând, începând cu Mangalia și Constanța Sud - fluvial. Activitatea a fost apoi oprită și în porturile Constanța Nord și Midia.

Tot din cauza vântului puternic a fost restricţionată şi deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, prin ecluza de la Agigea către portul Constanţa Sud - fluvial.

În această situaţie, pentru siguranţă, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitând astfel intrarea în derivă.

Totodată, vasele aflate la cheu trebuie să-şi întărească legăturile cu ţărmul, să asigure om de veghe şi trebuie să stea în permanenţă cu semnalele luminoase şi sonore în funcţiune.

Sute de familii pe întuneric

Peste 1.600 de familii din patru localităţi ale judeţului Dâmboviţa nu beneficiază de energie electrică, sâmbătă, ca urmare a avariilor produse pe reţeaua de alimentare a societăţii Electrica din cauza vremii nefavorabile, zeci de muncitori intervenind pentru remedierea avariilor.

Patru localităţi ale judeţului Dâmboviţa sunt parţial nealimentate cu energie electrică, sâmbătă, ca urmare a avariilor produse pe reţeaua de alimentare a Electrica din cauza vremii nefavorabile, transmite Mediafax.

Astfel, conform datelor furnizate de Prefectura Dâmboviţa, peste 1.600 de consumatori din localităţile Râu Alb, Cândeşti, Hulubeşti şi Ludeşti nu au curent electric. Cele mai multe familii afectate sunt în localitatea Hulubeşti, unde pentru 520 de consumatori este întreruptă alimentarea cu electricitate.

Alte 450 de familii din Ludeşti şi 400 de abonaţi din Râu Alb nu au, de asemenea, curent electric. La Cândeşti, pentru 240 de consumatori este, de asemenea, întreruptă alimentarea cu energie electrică.

Mai multe echipe de intervenţie din care fac parte 24 de angajaţi ai Electrica se află pe teren şi lucrează pentru remedierea avariilor, autorităţile estimând că alimentarea cu energie electrică va fi reluată în jurul orei 18.00.

Pacienți internți preventiv

Autorităţile din judeţul Giurgiu au decis să îi cazeze în spital pe bolnavii care au de făcut dializă şi care provin din afara municipiului Giurgiu, măsura fiind luată pentru a preîntâmpina blocarea ambulanţelor pe drumuri, în contextul existenţei codului galben de ninsori, vânt puternic şi polei.

Pacienţii din judeţul Giurgiu care au nevoie de dializă şi care sunt aduşi în municipiul Giurgiu din alte localităţi pentru tratament sunt cazaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, măsura fiind luată de către autorităţi pentru a preveni blocarea ambulanţelor pe drum, în contextul în care pentru judeţul Giurgiu a fost emisă, începând de vineri, o atenţionare meteorologică de cod galben pentru ninsori, intensificări ale vântului şi polei, transmite Mediafax.

În acest context, pacienţii programaţi pentru dializă duminică sunt transportaţi la Giurgiu cu o zi mai devreme, ei urmând a fi cazaţi la Spitalul Judeţean Giurgiu, unde li se asigură toate condiţiile.

Zeci de utilaje în Capitală

Operatorii de salubrizare din Capitală intervin în acest moment cu 210 utilaje de deszăpezire, atât pe strazile principale, cât şi pe cele secundare, prin aplicarea de tratamente cu material antiderapant, dar si prin pluguire, informează Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Totodată, operatorii au aplicat tratamente cu material antiderapant pentru combaterea poleiului în zona pantelor, rampelor şi a podurilor, atât pe parcursul nopţii, cât şi la primele ore ale dimineţii.

COD GALBEN în aproape toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare COD GALBEN de ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi polei, valabilă pentru 34 de judeţe, între care şi Giurgiu, de duminică, de la ora 20.00 până luni la ora 23.00.

Potrivit meteorologilor, ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în sud şi sud-est vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă. În Lunca Dunării şi în Dobrogea precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei. În cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea de sud a Moldovei, în Dobrogea şi în estul Olteniei, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada, potrivit atenţionării.

Citește totul despre:

Comentarii