–
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a dat publicităţii un răspuns cu privire la o eventuală candidatură a vicepreşedintelui PNL Mircea Diaconu pentru Parlamentul European (PE). În răspunsul agenţiei se arată că fostul prlamentar şi ministru al Culturii nu poate candida, din cauză că a fost găsit incompatibil printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Citeşte şi: Mircea Diaconu va fi cercetat de ANI pentru abuz în serviciu la Teatrul Nottara
Documentul mai arată că decizia Senatului de nerecunoaştere a stării de incompatibilitate a lui Diaconu, în ciuda unei decizii a instanţei supreme, a fost declarată ilegitimă de către Curtea Constituţinală. În aceste condiţii, arată ANI, lui Mircea Diaconu i se aplică pedeapsa decăderii din dreptul de a exercita o funcţie sau demnitate publică vreme de 3 ani.
Nepotism: Şi-a angajat soţia ilegal
În 2011 Diaconu, director, pe atunci, al Teatrului „C.I. Nottara” şi Senator în Parlamentul României, a fost acuzat de conflict de interese şi abuz în serviciu deoarece a favorizat numirea soţiei sale în funcţia de regizor artistic în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”. Senatorul a declarat atunci că soţia sa a devenit regizor artistic printr-o „formalitate de promovare”, deoarece şi-a desăvârşit studiile pe acest domeniu şi a menţionat că angajând-o pe ea pe bani mai puţini decât pe cineva din afara Teatrului Nottara, instituţia economiseşte bani.
Citeşte şi: Managerul Sălii Palatului: Diaconu m-a somat să demisionez, deşi am câştigat funcţia prin concurs
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/6699eef2372b7cd08ef8a5b678b37157/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>
ANI a sesizat PÎCCJ şi l-a acuzat de abuz în serviciu deoarece şi-ar fi ajutat soţia, pe actriţa Diana Lupescu, să obţină un post de regizor artistic în instituţia pe care o conducea. Apoi, în urma unei anchete, ANI a constatat că Mircea Diaconu a fost preşedintele Comisiei de examinare la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”, post pe care l-a obţinut soţia sa, Maria Diana Diaconu.
Citeşte şi: Mircea Diaconu, în „Senatorul incompatibilităţilor”
Mai mult, potrivit rezultatelor anchetei, Maria Diana Diaconu a aplicat la concursul pentru postul de regizor artistic deşi nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului, de minim un an experienţă în domeniul regiei. Cu toate acestea, cererea de înscriere în concurs i-a fost aprobată şi chiar a primit caificativul maxim din partea comisiei de examinare condusă de soţul său.
Citeşte şi: Procurorii îl acuză pe Mircea Diaconu că i-a dat soţiei contracte şi extind urmărirea penală a lui
Diaconu a susţinut că suma pe care ANI a prezentat-o ca beneficiu material al numirii Dianei Lupescu în postul de regizor este exagerată şi chiar că soţia sa a primit un salariu mai mic decâtatunci când era actriţă.
Până la urmă, s-a retras din Guvern, dar a candidat din nou pentru un mandat de senator, iar Senatul a respins cererea ANI de încetare a mandatului lui Diaconu printr-o decizie fără precedent, criticată de majoritatea instituţiilor europene.
Cumul de funcţii: Şi director, şi parlamentar
În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a constatat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
Citeşte şi: Diaconu candidează din nou, deşi nu are voie. Vezi ce vrea să-i scrie comisarului UE Viviane Reding
Decizia a fost contestată de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucureşti, care în 16 septembrie 2011 a stabilit că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care în 19 iunie 2012, a respins recursul parlamentarului, hotărârea fiind irevocabilă.
Citeşte şi: Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, acuzat că a SCUIPAT un jurnalist la Sibiu
În ciuda sentinţelor şi deciziilor succesive privind starea sa de incompatibilitate, Diaconu a refuzat, vreme îndelungată, să renunţe la funcţiile deţinute.
Mai jos, comunicatul ANI:
„Având în vedere informaţiile apărute recent în mass-media, potrivit cărora Mircea DIACONU, Vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a solicitat Biroului Electoral Central să se pronunţe cu privire la posibilitatea ca acesta să participe la alegerile pentru Parlamentul European de anul acesta, Agenţia Naţională de Integritate face următoarele precizări:
La data de 19 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care A.N.I. a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea DIACONU. Raportat la acest fapt, Curtea Constituţională a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul că „votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a actionat ultra vires, arogându-şi competenţe care aparţin puterii judecătoreşti” şi a constatat „existenţa unui conflict juridic de natura constituţională între autoritatea judecătorească şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost investită”.
Astfel, lui Mircea DIACONU i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume până la data de 19.06.2015: „dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului […] persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”.
Având în vedere cele de mai sus, menţionăm faptul că Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului European, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010.
Precizăm faptul că Agenţia Naţională de Integritate va utiliza toate instrumentele legale şi instituţionale în ceea ce priveşte respectarea interdicţiei referitoare la candidatura lui Mircea DIACONU la alegerile pentru Parlamentul European.”