2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInternaționalAutoritățile olandeze și franceze percheziționează birourile Netflix într-o anchetă privind frauda fiscală

Autoritățile olandeze și franceze percheziționează birourile Netflix într-o anchetă privind frauda fiscală

Autoritățile franceze și olandeze au percheziționat marți birourile gigantului de streaming Netflix din Paris și Amsterdam, în cadrul unei anchete de fraudă fiscală, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

Percheziția de la „diverse locații” din Franța, efectuată de anchetatori financiari specializați, este legată de suspiciuni de „acoperire a unei fraude fiscale grave și a muncii la negru” și face parte dintr-o anchetă deschisă în noiembrie 2022, a precizat sursa.

Sediul Netflix din Amsterdam, care gestionează operațiunile pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a fost, de asemenea, vizat de o echipă de oficiali din Franța și Olanda.

„Autoritățile franceze și olandeze colaborează de luni de zile la acest caz penal”, a spus sursa.

Procurorii olandezi au confirmat perchezițiile „în contextul unei solicitări de asistență juridică din partea Franței”, iar agenția Uniunii Europene pentru Cooperare Judiciară (Eurojust) a declarat că „sprijină investigațiile”, inclusiv perchezițiile de marți.

Netflix este investigat în Franța pentru declarațiile sale fiscale din 2019, 2020 și 2021.

Compania nu a răspuns imediat solicitării AFP pentru comentarii.

Anul trecut, Netflix a insistat că respectă legislația fiscală în toate țările în care operează, după ce anchetele au fost dezvăluite într-un raport media.

Publicația franceză La Lettre A a raportat că operațiunile Netflix din Franța au fost structurate până în 2021 astfel încât toți abonații să se înregistreze printr-o filială olandeză – minimizând astfel factura fiscală.

Astfel, Netflix a plătit mai puțin de un milion de euro în taxe către Franța în 2019 și 2020, în ciuda faptului că avea aproximativ șapte milioane de abonați francezi.

Autoritățile încearcă acum să stabilească dacă Netflix a continuat să încerce în mod ilegal să își reducă profiturile raportate și, implicit, factura fiscală, a adăugat La Lettre A.

Filiala franceză a raportat marje operaționale foarte scăzute comparativ cu compania-mamă din SUA în 2021 și 2022, plătind doar 6,5 milioane de euro în taxe pe profit în 2022.

Totuși, practica de a factura o mare parte din venituri către entități din afara Franței reprezintă o „strategie de optimizare fiscală care este legală” în anumite condiții, a adăugat La Lettre A.

  • Succesul în streaming –

Netflix a obținut peste 9,8 miliarde de dolari în venituri la nivel mondial de la cei 282 de milioane de abonați în perioada iulie-septembrie a acestui an, cu un profit net de 2,4 miliarde de dolari.

Grupul a ajuns în Franța acum mai bine de 10 ani și are acum 10 milioane de gospodării abonate.

Netflix susține că respectă legislația locală privind comisionarea conținutului francez, plătind cota integrală de TVA și contribuind la o taxă pentru industria cinematografică.

În 2023, compania a declarat că a investit 250 de milioane de euro în producția de conținut francez, dintre care 50 de milioane au fost alocate pentru filme de lung metraj.

Printre cele mai importante producții realizate în Franța de Netflix se numără seria „Lupin”, cu Omar Sy în rolul principal.

Spectacolul este o reinterpretare modernă a poveștilor clasice din anii 1900 despre „hoțul gentleman” Arsene Lupin, scrise de Maurice Leblanc – răspunsul Franței la detectivul britanic Sherlock Holmes.

Versiunea Netflix a ajuns în top 10 cele mai vizionate emisiuni în 70 de țări diferite, se laudă platforma.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...

Macron vrea să aducă trupe de menținerea păcii în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, relatează Politico. Întâlnirea...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...
Ultima oră
Pe aceeași temă