Purtătoarea de cuvânt a PNL, Cristina Pocora, a precizat că, până la o decizie a instanţei, liberalii nu îl vor exclude pe Mircea Diaconu de pe lista pentru europarlamentare, conform Agerpres.
„Există o perioadă de contestaţii şi se vor pronunţa instituţiile abilitate. Dacă contestaţia va fi admisă vom acţiona atunci în consecinţă la momentul respectiv. Până atunci considerăm că domnul Diaconu are dreptul să candideze şi este un câştig pe lista PNL alături de ceilalţi candidaţi”, a afirmat miercuri, la Parlament, Cristina Pocora, într-o conferinţă de presă.
Liderul deputaţilor liberali George Scutaru a precizat că „PNL a făcut propunerea conştient fiind că pot exista contestări”, dar că va respecta legea.
Citeşte şi: ANI: Mircea Diaconu NU POATE candida pentru Parlamentul European
„Noi putem depune această listă. Ea poate fi contestată şi sperăm cât mai repede instanţele abilitate, mă refer la paşii de contestare, să ne dea posibilitatea ca să vedem dacă o asemenea candidatură este legală sau nu. În momentul în care vom avea un verdict, bineînţeles că PNL va respecta legea şi va retrage această candidatură. Dacă va exista o decizie (n.r. de retragere a unei candidaturi) va aparţine Biroului Politic. Este o listă pe care noi o depunem. Dacă sunt persoane care sunt contestate, pe termenele legale care curg cu celeritate, vom vedea care îndeplineşte procedurile legale şi care nu. Vom opera toate schimbările legale respectând legea şi hotărârea instanţelor abilitate”, a adăugat Scutaru.Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, marţi, lista partidului pentru alegerile europarlamentare. Pe locurile considerate eligibile se află majoritatea actualilor europarlamentari ai partidului, alături de Mircea Diaconu şi Mihai Ţurcanu.
Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului European, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, precizează Agenţia Naţională de Integritate într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
‘Lui Mircea Diaconu i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume până la data de 19.06.2015: ‘dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului […] persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”’, precizează ANI.