VIDEO. Horaţius Dumbravă cere CSAT verificarea unor magistraţi

Magistratul Horaţius Dumbravă, membru al secţiei de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cere, printr-o scrisoare, Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT): 1. să verifice care magistraţi sunt ...

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

14.02.2014 - 11:33

Magistratul Horaţius Dumbravă, membru al secţiei de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cere, printr-o scrisoare, Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT):

1. să verifice care magistraţi sunt ofiţeri acoperiţi ( exista deja text de lege care îi obliga pe magistraţi să dea o declaraţie pe propria raspundere in care  să spună daca sunt sau nu ofiteri acoperiţi si apoi sunt si verificati in arhivele serviciilor- cu alte cuvinte, acest capăt de cerere este fara conţinut, spun surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii)

Citeşte şi: Dumbravă: Există o presiune difuză din exterior asupra CSM, nu neapărat politică; nu este normal. Dumbrava a tacut anul trecut, atunci cand presiunile si ilegalitatile au fost savarsite pe fata de politicienii USL

2. să verifice care sunt magistraţii monitorizaţi de servicii, în baza căror legi, dacă s-au făcut interceptări ilegale - abia acest capăt de cerere este de interes, pentru ca in aceasta categorie ar putea intra si magistraţii suspectaţi de corupţie, interceptaţi (la cererea procurorilor, în baza mandatelor date de judecatori).

Citeşte şi: Grave nelegalităţi in procedurile de revocare din CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Vezi care sunt şi cine le-a descoperit

Specialiştii contactaţi de România Liberă spun că CSAT nu are atribuţii de control în sensul cerut de magistratul Dumbravă. Ei consideră că printr-un astfel de demers, Horaţius Dumbravă ar arunca în derizoriu atribuţiile CSAT şi că scrisoarea acestuia ar putea fi  preludiul atacurilor la adresa CSAT si a serviciilor secrete, între care si STS.

În plus , specialiştii spun că in aceste zile, multi judecatori sunt audiati la DNA pentru scurgeri de informatii ( unii spun că din dosare, altii că sunt scurgeri de informaţii de la concursuri de promovare si că ar fi implicaţi mai multi judecători) si că acest lucru ar putea fi de interes pentru secţia de judecători a CSM, dar solicitarea trebuia adresata DNA , DIICOT, altor structuri investigative care cer judecătorilor mandate de interceptare, sau Inspectiei Judiciare, daca sunt suspectate abuzuri savârşite de alti magistrati.

Citeşte şi: DNA cere apărarea reputaţiei procurorilor ca urmare a afirmaţiilor judecătorilor Neacşu şi Dumbravă

Contactat de România Liberă, Horaţius Dumbravă nu a răspuns la telefon, nici preşedintele CSM, Adrian Bordea. Ar putea fi si din cauza că în această perioadă se desfăşoară bilanţurile instanţelor la care participă şi membri CSM

Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte CSM: Nu cunosc raţiunea pentru care a trimis această scrisoare; CSAT nu este îndrituit să facă astfel de verificări 

Contactat telefonic, vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat pentru România Liberă:

" Nu cunosc care este raţiunea pentru care domnul Dumbravă a trimis această scrisoare la CSAT, nici nu s-a discutat la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii. CSAT nu este îndrituit să facă astfel de verificări.

Oricum, prin lege magistraţii sunt obligaţi să dea declaraţii pe propria răspundere că nu au colaborat cu serviciile secrete şi că nu sunt ofiţeri acoperiţi.

Există două tipuri de declaraţii şi anume un tip de declaraţie potrivit căreia magistraţii trebuie să spună dacă au fost sau nu au fost colaboratori sau ofiţeri ai fostei Securităţi; aceste declaraţii ale magistraţilor sunt verificate şi de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Apoi, există celălalt tip de declaraţii, pentru apartenenţa sau nu la serviciile secrete de după 1990. Şi anume, potrivit articolul 7 din legea 303/2004,  ANUAL, procurorii şi judecătorii dau declaraţii notariale că nu sunt ofiţeri activi ai serviciilor secrete, că nu desfăşoară activităţi sub acoperire".


În legătura cu al doilea capăt de cerere prin care judecătorul Horaţius Dumbravă solicită CSAT să spună dacă serviciile de informaţii au declanşat verificări informative privindu-i pe magistraţi, vicepreşedintele CSM Muscalu ne-a transmis că singurul care poate clarifica  scopul acestei solicitări este însuşi Dumbravă.

Domnul judecător Dumbravă ne-a promis, printr-un SMS,  că va clarifica aceste aspecte pentru România Liberă după ce se va încheia şedinţa la care participă.

 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii