9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVameşii ucrainieni au blocat 100 de români ca să nu ajungă la...

Vameşii ucrainieni au blocat 100 de români ca să nu ajungă la sfinţirea primei biserici româneşti ridicată în Ucraina în ultimii 60 de ani

UPDATE ORA 14:00 : MAE precizează că reprezentantul Consulatului de la Odessa s-a deplasat sămbătă dimineaţă la punctul de trecere a frontierei Reni, acordând asistenţă cetăţenilor români în efectuarea formalităţilor, după ora 10.00 trecând în Ucraina circa 130 de persoane, pentru a merge în localitatea Camîşovca, informează Mediafax.

Potrivit unor precizări MAE , reprezentantul Consulatului s-a deplasat de la primele ore ale dimineţii la punctul de trecere a frontierei Reni, acordând asistenţă consulară de specialitate cetăţenilor români în efectuarea formalităţilor.

“Potrivit datelor transmise de Consulatul General al României la Odessa, începând cu ora 10.00, în urma demersurilor efectuate, au trecut frontiera circa 130 de cetăţeni români, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media”, precizează MAE.

Ministerul mai arată că, în cazul a doi jurnalişti români, autorităţile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul ucrainean invocând interdicţia de acces în Ucraina, emisă anterior. MAE face demersuri pentru clarificarea situaţiei create.

Slujba de sfinţire a lăcaşului religios din Camîşovca s-a finalizat, evenimentul decurgând fără incidente la faţa locului, precizează sursa citată.

 

UPDATE ORA 12:00: A trecut şi al doilea autocar românesc prin vama de la Reni (dintre Republica Moldova şi Ucraina), după 6 ore de aşteptare. Românii care au plecat din ţară special pentru a asista la sfinţirea bisericii româneşti de la Hagi Curda au ratat însă evenimentul. Al treilea autocar încă mai întârzie în vamă.

UPDATE ORA 11.00: Unul dintre cele trei autocare cu români blocate de vameşii ucraineni în Vama Reni a fost lăsat să treacă după aproape 5 ore de aşteptări.

ORA 10: Trei autocare care transportă mai mult de 100 de cetăţeni români sunt blocate de vameşii ucraineni la punctul de trecere dintre Republica Moldova şi Ucraina, Reni. La ora 10, după aproape patru ore de aşteptare, cetăţenii români încă nu primiseră nicio explicaţie pertinentă cu privire la motivul întârzierilor, dar, presupun aceştia, autorităţile ucrainene ar dori să le zădărnicească participarea la sfinţirea unei biserici româneşti din localitatea Hagi Curda.

”Două ore ne-au spus că nu le merge curentul, apoi au derulat foarte greu controlul la paşapoarte, după care au anunţat că trebuie să vină reprezentanţi ai serviciilor secrete să ne controleze şi ei. Mai nou, cer nu ştiu ce taxă specială”, a explicat, pentru romanialibera.ro, liderul grupului de iniţiativă ”Noii Golani”, George Simion.

În autocarul în care călătoresc reprezentanţii grupului şi susţinătorii acestora – în total, 50 de persoane – se află şi doi jurnalişti. Aceştia au fost declaraţi de vameşii ucraineni ”persoane indezirabile” şi nu vor putea să treacă graniţa.

Alte două autocare transportă reprezentanţi ai statului român, din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Nici ei nu au mai mare succes în a convinge vameşii să-i lase să treacă.

”Sfinţirea bisericii începea la ora 10. Suntem deja întârziere. Vor să ne facă să pierdem evenimentul”, a conchis George Simion.

Biserica din localitatea Hagi Curda, raionul Ismail, este ”prima biserică românească ridicată în Ucraina în ultimii 60 de ani”, după cum precizează participanţii la acest eveniment. Vechea biserică din localitate a fost demolată de comuniştii ucraineni în anul 1979. În ultimii ani, comunitatea românească din zonă a primit bani din partea statului român şi a românilor din diaspora pentru a construi un alt lăcaş de cult.  

Evenimentul fusese anunţat de mai multe săptămâni în mediile româneşti, grupul de iniţiativă ”Noii Golani” incluzându-l în Acţiunea 2012, o platformă socială cu scopul declarat de a susţine unirea României cu Republica Moldova.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă