12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUnde au ajuns banii delapidaţi de tandemul Vîntu-Luca

Unde au ajuns banii delapidaţi de tandemul Vîntu-Luca

Realitatea Media, Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă şi jurnalistul Mircea Dinescu se află printre beneficiarii celor peste 83 milioane euro delapidate de la PetromService. Beneficiarul principal (51 milioane euro) a fost însă Sorin Ovidiu Vîntu.

Noul dosar în care  Sorin Ovidiu Vîntu ajunge pentru a treia oară în arest preventiv dezvăluie mecanismele spălării a aproape 100 de milioane de euro în doar şase luni din anii electorali 2008-2009. Parte din banii delapidaţi au fost transferaţi de  PetromService către lanţuri de firme, majoritatea offshore-uri din Cipru, în baza unor  contracte, unele reale, dar supraevaluate de 50 de ori, altele fictive. 

Există şi situaţii în care beneficiarii finali au primit banii direct în cont, fără acoperire contractuală. Printre cei fără contract se află şi poetul şi jurnalistul Mircea Dinescu, în contul căruia au fost transferaţi, la ordinul lui Vîntu, 100.000 de euro.

Au mai beneficiat de banii Petromservice şi copiii lui Vîntu, Ioana şi Ionuţ. Procurorii au reuşit să descifreze şi să probeze traseul banilor cu ajutorul specialiştilor de la SRI şi  Poliţia Capitalei. 

Click pe grafic pentru a mări

2011/11/08//208453-schita-4.jpg

 

——————————————–

VEZI ŞI ALTE CIRCUITE ALE BANILOR DE LA PETROMSERVICE CĂTRE VÂNTU & alţii

Vîntu-Luca: Lista completă a celor care s-au înfruptat din banii proveniţi din prejudicierea PetromService

Vîntu-Luca: Zeci de milioane de la tata Vîntu pentru Realitatea TV. Plus un bonus pentru Nicolae Popa

Vîntu şi Luca: Cele 5 circuite prin care au fost spălaţii banii delapidaţi de la PetromService pentru a li se pierde urma

Vîntu-Luca: O tranşă mică, de 9 milioane de euro, pentru Octavian Ţurcan (omul lui Vîntu)

Vîntu-Luca: Pe ce a plătit PetromService 45 de milioane în loc de numai 6 milioane unui offshore din Cipru

——————————————–

Mecanismul delapidării şi spălării banilor de la PetromService

Potrivit documentelor procurorilor, Liviu Luca, în calitate de acţionar majoritar la Petromservice dădea dispoziţii de cumpărare de acţiuni ale unor  firme precum Magistrala SA,  Conmec SA, Agat SA, Mezon SA Semnal SA, Fabrica de Conserve Coşniţa SA, BC INVESTPRIVATBANK (Rep. Moldova). Achiziţia nu se făcea de pe Bursă, ci de la alte persoane juridice sau fizice care  achiziţionau acţiunile ieftin de pe Bursă şi apoi le revindeau (imediat sau după câteva zile) societăţii Petromservice.

Spre exemplu, la ordinul lui Liviu Luca, PetromService a cumpărat de la un offshore din Cipru (DEMERA Investment Ltd. controlat de cuplul Vîntu-Luca) acţiuni ale BC INVESTPRIVATBANK (Republica Moldova) cu 45 de milioane de euro, în condiţiile în care le putea achiziţiona direct de la Bursă cu doar 6,22 milioane de euro. „Câştigul” de circa 39 de milioane a fost împărţit astfel: Vîntu a primit 28,8 milioane de euro, restul intrând în conturi ale firmelor administrate de Octavian Ţurcan, colaboratorul cuplului Vîntu-Luca. Din aceşti bani, 100.000 de euro au ajuns şi în contul lui Mircea Dinescu, deschis la Pireus Bank Cipru. La Dinescu ar fi ajuns banii în urma unei dispoziţii de plată semnată de Octavian Ţurcan la ordinul lui Vîntu, spun surse judiciare.

———————————————————–

Vîntu intră din nou la închisoare. Vezi motivele arestării lotului Vîntu-Luca

CITEŞTE AICI DESPRE “Cum s-au dat de gol Vintu si Luca. Vezi circuitul banilor pentru Nicolae Popa”

———————————————————–

Motivele arestării lotului Vîntu-Luca

Tribunalul Bucureşti a decis ieri arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan (beneficiari finali ai banilor) precum şi a administratorilor firmelor implicate, res­pectiv Gheorghe Şupeală, Sorin Mihai, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Zizi Anagnastopol, Daniela Braşo­veanu şi Ioan Bohâlţeanu.

Motivele arestării au fost:

Pericolul public pe care îl reprezintă inculpaţii, derivat din prejudiciile mari de peste 181 de milioane de euro (suma totală) şi numărul mare de persoane prejudiciate: bugetul statului şi  aproape 80.000 de persoane fizice care deţi­neau acţiuni la Petromservice şi nu au încasat dividende. Din sumele delapidate, în conturile lui SOV au ajuns circa 51 milioane de euro.

Lăsarea în libertate a incul­paţilor le-ar permite să îşi continue activitatea infrac­ţională şi să devalizeze în continuare patrimoniul PetromService (PSV COMPANY), constând în principal  din clădiri şi terenuri, făcând astfel imposibilă recuperarea sumelor datorate bugetului de stat.

Există indicii că inculpaţii, chiar după demararea procedurii de insolvenţă a PetromService, au influenţat  deciziile referitoare la valorificarea activelor în favoarea unor firme din Cipru şi Republica Moldova, aflate tot sub controlul cuplului Vîntu-Luca, banii fiind direcţionaţi de inculpaţi către persoane apropiate acestora.

Lăsarea în libertate a incul­paţilor ar fi prejudiciat ancheta, existând indicii că Vîntu şi Luca ar crea presiuni asupra martorilor, făptuitorilor şi a celorlalţi coinculpaţi.

Cele 81 de proprietăţi puse sub sechestru

Pentru recuperarea prejudiciului de peste 181 de milioane de euro creat  în ultimul dosar penal  de cuplul Sorin Ovidiu Vîntu-Liviu Luca atât statului (98 de milioane euro), cât şi celor 72.000 de mici acţionari ai Petrom Service (peste 83 milioane de euro), procurorii Parchetului General au dispus sechestru asigurator asupra a 81 de imobile – terenuri, apartamente, res­taurante, spaţii comerciale, maşini, ambarcaţiunui, conturi bancare.

———————————————————–

Vezi aici lista completă a celor 81 de bunuri ale lui Vîntu şi Luca puse sub sechestru

———————————————————–

Între cele 81 de imobile figurează un bloc de opt etaje (plus mezanin, parter subsol)  situat în Bucureşti, ca şi un teren intravilan de pe Splaiul Unirii. Mai sunt puse sub sechestru  două  terenuri intravilane  în Bacău, unul în Neamţ, un imobil din Ploieşti compus din 160 încăperi dispuse pe 9 etaje, 36 de terenuri în Păuleşti, Prahova.

Între bunurile lui S.O. Vîntu puse sub sechestru ar figura: Complexul Lebăda (din Crişan- Delta Dunării), Complexul Roşu (Delta Dunării), Hotel Marea Neagră ( din Sulina) , Hotel Salcia (de la Maliuc – Delta Dunării). Printre ambarcaţiunile puse sub sechestru dar fi  şi mândria lui Vîntu: şalupa rapidă „Ranger”. 

Între bunurile lui Liviu Luca puse sub sechestru figurează domeniul său de la Păuleşti-Prahova, care cuprinde teren de opt hectare de pădure,  un palat, cinci case, cramă, piscine, bazin pentru peşti, heliport. Procurorii spun că aceste bunuri nu acoperă prejudiciul de peste 181 de milioane de euro cauzat doar între anii 2008-2009. 

Mircea Dinescu: „Am luat de mai multe ori bani de la Vîntu, dar erau împrumutaţi”

„Când am luat aceşti bani? Trebuie să-mi spuneţi când, pentru că eu am luat de mai multe ori bani de la Vîntu, dar erau bani luaţi cu împrumut. Eu am luat bani cu împrumut de la mai mulţi şi de la Vîntu, şi de la Patriciu şi de la alţii”, ne-a declarat Mircea Dinescu. Dacă Dinescu va declara oficial procurorilor că cele 100.000 de euro provin de la Vîntu, Fiscul poate încerca să-şi recupereze prejudiciul, de peste 98 de milioane de euro, şi cu partea datorată de Dinescu lui Vîntu, spun surse judiciare.

———————————————————–

Surse apropiate anchetei spun că Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi virat în cont lui Mircea Dinescu 100.000 de euro.

CITEŞTE AICI “EXCLUSIV. Mircea Dinescu implicat în noul dosar al lui Vîntu. El a primit 100.000 euro. Dinescu spune că a luat banii cu împrumut de la SOV”

———————————————————–

Una din schemele delapidării. Liviu Luca, în 2008, a dispus transferul a 25.000.000 euro şi a 20.000.000 euro spre conturile  societăţii DEMERA Investment Cipru (administrată de Octavian Ţurcan, omul lui Vîntu), ca plată pentru achziţionarea de acţiuni BC InvestprivatBank SA Chişinău. Petromservice a plătit pe acţiuni  cu 39 .000.000 euro mai mult decât preţul pieţei. Din conturile DEMERA banii au fost direcţionaţi spre un lanţ de firme (controlate tot de cuplul Vîntu-Luca), iar 100.000 de euro au ajuns în contul poetului-jurnalist Mircea Dinescu.

———————————————————–

Sorin Ovidiu Vîntu era şeful secret al Petrom Service

Companiile offshore implicate în fraudarea Petrom Service

———————————————————–

Cele mai citite

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă