15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUn Renel mai mic condus de stat

Un Renel mai mic condus de stat

Dupa ce strategia in domeniul energiei a fost adoptata miercuri de membrii Cabinetului Tariceanu, Ministerul Economiei trebuie sa elaboreze in termen de 30 de zile proiectul de hotarare de guvern privind infiintarea companiei energetice nationale, care, dupa circa 3-4 ani de la formare, va avea actionar majoritar privat.

Ministrul Varujan Vosganian a anuntat ieri ca in perioada urmatoare va fi realizata o analiza in care vor intra toti producatorii de energie, urmand ca apoi sa fie selectati numai o parte dintre ei. Acesta a adaugat ca producatorii care nu vor intra in componenta noii entitati vor fi privatizati. Un exemplu in acest sens ar fi cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari si Craiova, din care numai unul va intra in noua companie nationala, celelalte urmand sa fie vandute catre investitori privati. Vosganian a aratat ca in noua companie ar urma sa fie incluse toate unitatile neprivatizate din domeniul energiei electrice, cu exceptia companiilor de transport "care sunt operatori de sistem si trebuie sa aiba o activitate neutra". El a nominalizat, dintre societatile care ar urma sa fie incluse in noua entitate, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Electrocentrale Bucuresti si filiale ale Termoelectrica.

Analistii, pro si contra

Analistii consultati de "Romania libera" au pareri diferite referitoare la planul Guvernului de a infiinta o companie de stat integrata vertical. La unison, Daniel Daianu si Ilie serbanescu spun ca, in principiu, ideea este corecta si tine cont de realitatile de pe piata Uniunii Europene, unde toate statele isi consolideaza acest sector. "Fie ca vorbim de Gas de France, de E.ON, de ENI sau de CEZ, in toate exista mana statului, spune prof. Daniel Daianu. O piata a energiei competitiva nu exista nici in SUA, nici in Europa. Unde s-a incercat liberalizare, preturile au crescut mai repede decat in piata reglementata. Energia este cel mai strategic produs, in pofida pietei unice, mai spune acesta. Este clar ca Romania nu-si poate asigura independenta energetica, ci doar securitatea in domeniu, care se poate face prin preturi accesibile si aprovizionare constanta".

La randul sau, Ilie serbanescu aminteste ca toate companiile occidentale sunt integrate pe verticala, iar privatizarea si globalizarea nu tin de domeniul energetic. "Nici o piesa din energetica romaneasca nu a fost data la privati, ci doar la companii mari de stat: CEZ, Enel, Gas de France. Uitati-va la ceea ce se intampla acum in Europa! Franta si Germania se opun ideii de a-si sparge companiile. Le vor integrate pe verticala. Noi am intrat in UE si ne aliniem la ceea ce se intampla acolo", spune acesta.
Analistul Liviu Voinea considera, in schimb, ca ideea infiintarii unei companii energetice de stat este tardiva si pripita. "Ar fi ineficienta. In loc sa avem cinci gauri negre individuale, vom avea una mare, pentru ca ceea ce a fost valoros a fost privatizat deja, spune acesta. Nu ai cum sa ai independenta energetica atat timp cat active importante nu mai sunt ale statului. Ideea obtinerii de energie cat mai ieftina este sa ai costuri cat mai mici, dar observ ca statul vrea sa fa-ca un conglomerat din mari surse de poluare, cum sunt Turceni si Rovinari, care necesita investitii foarte mari de mediu".
Sigur, viitoarea companie de stat, un Renel mai mic, nu va fi infiintata batand din palme. Autoritatile au multe calcule de facut. Dar, odata creat holdingul, va trebui rezolvata cea mai grea problema: managementul. si asta pentru ca a devenit proverbiala sintagma "cel mai prost manager roman a ramas statul".

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă