UPDATE. Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat, joi seară, că a fost identificată firma românească producătoare a conservelor cu carne feliată de vită în care a fost găsită carne de cal şi că au fost demarate controale la aceasta.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a precizat, la Realitatea TV, că respectivele controale vizează trasabilitatea, de la materia primă la produsul finit.
Mănăstireanu a precizat că, în cazul în care ponderea cărnii de cal în conservele de vită depăşeşte 1%, este vorba despre fraudă.
_ _ _ _ _
Autorităţile britanice au descoperit, prin analiză ADN, carne de cal într-un lot de conserve etichetate ”carne de vită” şi fabricate în România.
Autoritatea britanică pentru Alimentaţie (FSA) a comunicat că produsul a fost fabricat în România, în ianuarie 2013, fiind comercializat în lanţurile de magazine Home Bargains (TJ Morris Ltd) şi Quality Save, potrivit The Guardian.
Lotul de conserve a fost descoperit în timpul unui control de rutină, iar cantităţile de carne de cal descoperită sunt în proporţie de 1-5%.
”FSA a fost informată că un lot de conserve de carne feliată de vită, care conţinea ADN de cal, a fost retrasă de la vânzare”, a spus un oficial al FSA.