10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTortionarul Zglobiu a avansat cu doua grade

Tortionarul Zglobiu a avansat cu doua grade

La fel ca in cazul Bursuc, si politistii din cazul Anghelescu sunt bine mersi. Statul roman trebuie sa plateasca 7.000 de euro catre un gorjean care a reclamat la CEDO faptul ca doi politisti din acest judet l-au supus la tratamente degradante. Unul dintre cei doi, Constantin Zglobiu, este inca la Politia Rutiera din cadrul IPJ Gorj. In decurs de noua ani, acesta s-a “catarat” ierarhic cu inca vreo doua grade. Cel de-al doilea, Constantin Babaneata, a decis de buna voie ca e timpul sa plece din Politie. “Romania libera” a dezvaluit, ieri, cum intr-un alt caz politistii tortionari de la Piatra Neamt, acuzati de CEDO ca l-au torturat in timpul retinerii pe Ioan Bursuc, sunt mai departe in sistem. Curios, Ministerul de Interne n-a dat inca nici un semn ca i-ar pasa de prezenta tortionarilor in Politie.

L-au umilit in arestul Politiei

Calvarul lui Barbu Anghelescu, in varsta de 53 de ani, din lo-calitatea gorjeana Turcinesti, a inceput in data de 15 aprilie 1996, o data cu un control rutier de rutina. Barbatul sustine ca la acea data, pe cand se deplasa cu autoturismul prin sat, ar fi fost oprit de un echipaj de politie, care l-a intrebat daca a baut. De aici a inceput totul.
Anghelescu a spus ca a fost agresat de agentii care l-au oprit. Politistii, la randul lor, l-au acuzat ca a refuzat sa i se recolteze probe biologice si l-au retinut timp de 10 zile, unde, potrivit gorjeanului, a fost supus la tratamente umilitoare. Printre altele, se vorbeste chiar despre legarea barbatului, timp in care politistii ar fi urinat pe el.
Ulterior, Barbu Anghelescu a fost dat in judecata de politisti, dar, dupa stramutarea procesului la Pitesti, a obtinut castig de cauza, dupa ce Tribunalul Gorj il condamnase deja pentru ultraj si refuz de recoltare de probe biologice. Barbatul i-a dat, la randul sau, in judecata pe subofiterii de politie implicati in caz, respectiv plutonierul major Constantin Babaneata si plutonierul Constantin Zglobiu, insa fara folos.

Procurorii militari i-au scos basma curata

Initial, cauza a fost analizata la Parchetul Militar Craiova, dar in 12 ianuarie 1998 procurorul militar maior magistrat Doru Filimon a dat rezolutie de scoatere de sub urmarire penala a celor doi. Anghelescu a formulat plangeri atat la Parchetul Militar Craiova, cat si la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au fost respinse. De asemenea, barbatul nu a avut castig de cauza nici la Tribunalul Militar Timisoara, unde s-a dat tot rezolutie de scoatere de sub urmarire penala a politistilor de catre procurorul militar colonel magistrat Vladimir Diaconeasa, fara sa se efectueze completarea urmaririi penale.

Cine sunt cei doi politisti?

La mai bine de noua ani de la nefericita intamplare, am avut curiozitatea sa vedem ce mai fac cei doi politisti implicati in scandal, respectiv Constantin Babaneata si Constantin Zglobiu.
Ajuns in Politie inca de pe vremea comunistilor, Babaneata este acum in rezerva, cerand singur sa plece din sistem. Babaneata nu are referinte foarte bune la IPJ, adica acolo unde a lucrat, dar macar acesta a decis sa se retraga. In schimb, Constantin Zglobiu a ramas pe pozitii si, chiar mai mult, si-a consolidat cariera. In anii scursi de la incident, el a fost avansat de doua ori “la termen”, aceasta insemnand ca s-a bucurat de apreciere in ochii sefilor. In 1996 era plutonier, acum este agent-sef, adica un fel de plutonier adjutant, pe umerii lui “crescand” doua grade.

Se disculpa cu “nu stiu”

Constantin Zglobiu se disculpa si il ia pe “nu stiu” in brate. El a spus ca nu pricepe cum a ajuns sa fie condamnat, in conditiile in care initial a fost citat ca martor in procesul colegului Constantin Babaneata. “Eram la celalalt capat de pod cu masina. Am vazut ca Anghelescu se certa cu colegul meu si m-am apropiat sa vad ce se intampla. Anghelescu incerca sa fuga si l-a muscat puternic pe Babaneata de deget. Nu imi mai aduc aminte, dar parca i-a rupt si epoletii. Cand s-a smucit sa scape, i-au cazut actele din buzunar si l-am lasat sa plece”, a afirmat Zglobiu despre momentul incidentului din Turcinesti.
Agentul-sef mai sustine ca doar dupa vreo jumatate de an a fost inclus in proces ca inculpat, dar nu stie cum a ajuns dosarul la CEDO. “Am aflat de la televizor ca a castigat Anghelescu procesul cu Statul Roman, dar nici macar nu am stiut ca a depus actiune. Pe noi nu ne-a anuntat nimeni”, a adaugat politistul, care se bucura de increderea sefilor ierarhici.
In plus, despre Barbu Anghelescu se vorbeste prin Politie ca despre un reclamagiu, care venea in fiecare saptamana in audienta. Cert este, insa, ca gorjeanul a obtinut castig de cauza la Strasbourg dupa ce in tara nu l-a bagat nimeni in seama.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă