Targul Caciulilor, la Blaj

In fiecare an, de Sfantul Nicolae, mii de oameni se aduna la Blaj la Targul Caciulilor. Manifestarea este atestata documentar de aproape 300 de ani si a devenit cu timpul una traditionala pentru municipiul din judetul Alba. De altfel, ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

08.12.2008 - 00:00

In fiecare an, de Sfantul Nicolae, mii de oameni se aduna la Blaj la Targul Caciulilor. Manifestarea este atestata documentar de aproape 300 de ani si a devenit cu timpul una traditionala pentru municipiul din judetul Alba. De altfel, autoritatile locale impreuna cu cele judetene intentioneaza sa inregistreze Targul Caciulilor ca marca inregistrata la OSIM si sa il dezvolte pentru a deveni reprezentativ pentru "caciulari" din intreaga tara. Sambata trecuta, strazile din centrul municipiului Blaj au devenit neincapatoare pentru cei aproape 10.000 de cumparatori si sutele de comercianti ambulanti. Chiar daca nu se vand doar caciuli ca altadata, comerciantii acestui produs au iesit si in acest an in evidenta prin oferta foarte bogata adresata cumparatorilor. La Targul Caciulilor de la Blaj gasesti orice: de la caciulite tricotate pentru copii si tineri pana la caciuli din blana de vulpe pentru doamne sau caciuli de astrahan pentru barbati.

 

Au fost prezenti si confectioneri de caciuli de miel, nutrie si vulpe argintie, de diferite culori, in special negre, brumarii sau maronii, dar si viu colorate. Ei au venit din Alba, din judetele invecinate Cluj, Sibiu, Hunedoara, Mures, dar si din judete mai indepartate cum ar fi Covasna si Harghita. Preturile sunt pentru toate buzunarele – de la cateva zeci de lei pana la mai multe sute si chiar peste 1.000 de lei. Efortul confectionerilor este pe masura frumusetii produsului finit, deoarece caciulile se realizeaza in cea mai mare parte manual. "De la procurarea pieilor sau a blanii pana la croirea viitoarei caciuli si cusutul ei, produsul trece prin mai multe operatiuni care necesita timp, indemanare si costuri importante pentru substantele chimice folosite la tratarea materiei prime. Astfel, ritmul de lucru este de doua caciuli pe zi, iar uneori chiar si o caciula la doua zile, motiv pentru care incepem confectionarea lor inca din vara", a spus unul dintre negustorii prezenti la targ.

 

"E unul dintre cele mai reusite targuri de multa vreme. Am avut peste 30 de vanzatori de caciuli prezenti", a spus primarul din Blaj, Gheorghe Rotar. Targul este si o ocazie pentru blajeni de a cumpara produse specifice sarbatorilor de iarna. "Colaborarea dintre Consiliul Local si Consiliul Judetean s-ar putea concretiza in transformarea in marca inregistrata a Targului Caciulilor si sprijinirea sa ca manifestare traditionala specifica judetului Alba", a afirmat Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba.

Citește totul despre:

Comentarii