Bucureștenii au ascultat, miercuri, îndemnurile primarului Capitalei, Gabriela Firea, să își lase acasă mașinile și să meargă la muncă cu mijloacele de transport în comun. Cu toate acestea, oamenii au fost surprinși să constate că drumul de acasă până la muncă este o adevărată aventură: trotuare nedeszăpezite, stații de autobuz cu troiene de nămeți. Astfel, locuitorii Capitalei s-au văzut nevoiți să aștepte autobuzele și tramvaiele în plină stradă.
În Sectorul 3, în jurul orei 07.00, stațiile de autobuz nu puteau fi folosite, întrucât nimeni nu intervenise pentru deszăpezirea lor. O situație similară s-a înregistrat și în zona Piața Aviatorilor, unde oamenii au fost nevoiți să meargă în șir indian de la metrou și până la autobuz, din aceeași cauză. Pentru a se asigura că vor prinde în loc în mijloacele de transport, coada de oameni s-a mutat pe stradă. Stația de autobuz, deși este una destul de cuprinzătoare, nu a putut asigura staționarea călătorilor, din cauza stratului de zăpadă abundent.
Și la Casa Presei Libere era, în jurul orei 08.00, aceeași situație. Autobuzele, staționate în coloană, au oprit în plină stradă, pentru că troienele de zăpadă nu permiteau șoferilor să lase călătorii în stație. Astfel, și de data aceasta, bucureștenii au fost nevoiți să meargă pe lângă mașinile care îi claxonau, pentru a se îndrepta spre locurile de muncă.
Contactat de România Liberă, purtătorul de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu, a precizat că de deszăpezirea stațiilor se ocupă atât angajații RATB, cât și firmele de salubritate angajate de Primăria Capitalei.
„Cantitatea de zăpadă este foarte mare, într-adevăr. Conform planului de deszăpezire, noi acționăm pe zona refugiilor de tramvaie, am avut personal toată noaptea, însă a nins continuu. Personalul, în continuare, deszăpezește. Acționăm și în zona stațiilor de autobuz, însă după posibilități. De acest lucru se întâmplă și firmele de salubritate”, a spus purtătorul de cuvânt al RATB.
Citește și precizările primarului Gabriela Firea: Gabriela Firea susține că Primăria și-a făcut datoria și promite sancțiuni pentru firmele de salubritate
Pe de altă parte, Primăria Capitalei păstrează tăcerea. România Liberă a încercat să obțină un punct de vedere cu privire la situația deszăpezirii stațiilor de autobuz. Contactând numărul de telefon pentru relații cu publicul, afișat pe site-ul Primăriei Capitalei, reporterului RL i s-a spus de către personalul din primărie că s-a mutat sediul, astfel încât nu pot fi contactați reprezentanții responsabili cu comunicarea. Motivul? Nu au fost instalate telefoane fixe în noua clădire, a explicat un bărbat de la Registratură, care a refuzat să se identifice. Întrebat fiind despre telefoanele mobile, el a precizat că „angajații nu au mobile de muncă”. La insistența reporterului RL, bărbatul a găsit, pe un „bilețel”, două numere de telefon – un număr de fix și un altul de mobil, la care, însă, nu a răspuns nimeni.
Același refuz ferm l-a întâmpinat și atunci când a sunat la telverde 0800800868. Operatorul telefonic a răspuns, însă, că sunt instalate telefoanele, dar că nu există numere de interior. Întrebată cu privire la modul în care pot fi, totuși, contactați reprezentanții PMB, femeia a răspuns că „nu se poate”.
În cele din urmă, România Liberă a reușit să dea de purtătorul de cuvânt al PMB. „Doamna Firea tocmai a susținut declarații de presă. Vă vom trimite un comunicat”, a precizat Manuela Dediu. O oră mai târziu, însă, Primăria Capitalei nu a revenit cu niciun punct de vedere.
Mediafax precizează că primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că autoritățile și-au făcut datoria și au monitorizat cum se face deszăpezirea și a acuzat firmele de salubritate că nu și-au făcut treaba cum trebuie.
„Întotdeauna este loc de mai bine, iar eu, atât ca cetăţean, cât şi ca primar, sunt extrem de exigentă, am anumite nemulţumiri pe care le-am exprimat în comandamentul nostru de iarnă, dar ce pot să vă asigur este că planul nostru de deszăpezire a fost aplicat aşa cum l-am gândit de astă-vară. Mi-am făcut datoria şi am avut cu toţii o noapte albă. Personal, ca primar general, îmi cer scuze pentru ce s-a întâmplat. Noi am făcut tot ce a stat în putinţa noastră şi ca oameni responsabili şi ca oficialităţi. Cât priveşte deszăpezirea în general, pe toată Capitala, este loc de mult mai bine. A nins aproape 11 ore, s-a acţionat în condiţiile date, cât s-a putut mai bine. Vor fi, cu siguranţă, sancţiuni, le vom comunica în timp util. Unele lucruri au funcţionat conform planului nostru de deszăpeziri, altele au avut sincope”, a declarat Gabriela Firea.
Primarul General al Capitalei a mai spus că la contractele de deszăpezire existente la nivelul autorităţilor locale din Bucureşti vor fi adăugate o serie de acte adiţionale prin care firmele de salubritate să fie responsabilizate mai mult, iar sancţiunile, în cazul în care nu îşi îndeplinesc obligaţiile, să fie mult mai aspre. „Firmele şi opertorii de salubritate vor trebui să se pregătească mult mai bine, pentru că vom institui acte adiţionale la contractele existente, chiar dacă ele sunt unele foarte lungi, pe 15-20 de ani. Şi dacă operatorii de salubritate nu vor accepta aceste acte adiţionale pe care noi le vom impune, se va putea ajunge şi la întreruperea acestor contracte”, a precizat edilul.
Miercuri dimineața, bucureștenii s-au confruntat cu lungi așteptări atât la metrou, cât și în stațiile de autobuz, unde au făcut cozi pentru a urca în mijloacele de transport.
Citiți mai multe detalii despre situația la metrou, autobuz și tramvai aici.
În această dimineață, din cauză că circulația mijloacelor de transport în comun la suprafață s-a blocat, ca urmare a ninsorii abundente, călătoria cu metroul a devenit un coșmar. Un reprezentant al biroului de presă, Felicia Popa, a precizat, pentru România Liberă, că începând de marți, Metrorex a luat o serie de măsuri suplimentare, pentru a asigura transportul călătorilor, în condiții adecvate.
Bucureștenii au îndurat, miercuri dimineața, frigul și ninsoarea așteptând mijloacele de transport în comun în stațiile de autobuz și tramvai Capitală. Astfel, pe șosea s-au format cozi de persoane, care așteptau să urce în autobuze, din cauză că trotuarele erau nedeszăpezite.
Reprezentantul biroului de presă a precizat, pentru RL, că întârzierile ar putea fi cauzate de staționarea prea lungă în stații, astfel că aglomerația de pe peron cauzează decalaje la staționare.
Citește și: Tramvaiul 41, blocat zeci de minute din cauza unor defecțiuni. Iarna a paralizat traficul în București, pietonii mergând pe carosabil printre mașini
Tramvaiul 41 a fost blocat, miercuri dimineața, zeci de minute, astfel că bucureștenii au fost nevoiți să meargă pe jos, printre mașini. Presa a relatat că ar fi în continuare probleme cu tramvaiele. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu, a declarat pentru RL că defecțiunea a fost remediată.