5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialLuarea de mită și traficul de influență vor fi grațiate. Traian Băsescu...

Luarea de mită și traficul de influență vor fi grațiate. Traian Băsescu a susținut legea: Nu am făcut o coaliție cu PSD, ci cu conștiința mea. Peste 1.500 de oameni, în stradă, în Piața Victoriei. Iohannis și Grindeanu nu susțin grațierea

UPDATE 23.00: Manifestanţii din Piaţa Victoriei încep să se retragă. Circulaţia din zona Guvernului a fost reluată.

UPDATE 22.45: Protestele continuă în Bucureşti, Constanţa şi Cluj-Napoca. În oraşul transilvănean, câteva zeci de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii, unde se scandează împotriva votului senatorilor din Comisia Juridică, transmite corespondentul RL, Claudiu Pădurean.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, că dezaprobă votul din Comisie, privind graţierea anumitor fapte de corupţie. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 21.45: Aproximativ 1.500 de persoane se află, în continuare, în fața Guvernului. Inițial, organizatorii evenimentului au afirmat că manifestanții vor merge până la sediul Parlamentului, îmsă, manifestanții au rămas în Piața Victoriei. 

Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat că partidul său susține mișcarea din stradă, împotriva PSD, pe care l-a calificat drept "o fabrică de sărăcie și corupție". Mai multe aici…

UPDATE 21.00: Manifestanții din Piața Victoriei și-au propus să pornească spre sediul Parlamentului, unde vor continua protestul împotriva grațierii faptelor de corupție, informează organizatorii evenimentului. La ora 21.00, cetățenii din fața Guvernului și-au aprins telefonul, un gest simbolic, și scandează "Demisia". Circulația este blocată pe un sens de mers. 

Oamenii au ieșit, în stradă, și în Constanța, transmite corespondentul RL, Cristian Hagi. Aproximativ 20 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii.

UPDATE 19.30: Sute de oameni s-au adunat deja în fața Guvernului. Premierul Sorin Grindeanu a anunțat că Executivul se delimitează de decizia senatorilor din Comisia Juridică. Mai multe aici…

UPDATE 19.00: Oamenii au început să se adune în Piața Victoriei. Din fața Guvernului, protestatarii plănuiesc să pornească spre Parlament.

UPDATE 18.45: Președintele României, Klaus Iohannis, este surprins neplăcut de decizia Comisiei juridice a Senatului prin care s-au grațiat mai multe fapte de corupțe, inclusiv luarea de mită, transmite Agerpres. Decizia de grațiere a acestor fapte a fost luată în comisie cu cinci voturi ''pentru'' și trei ''împotrivă''. Mai multe aici…

UPDATE 18.20: Peste 600 de persoane și-au anunțat prezența la protestul anunțat în Piața Victoriei. Organizatorii evenimentului au menționat că din fața Guvernului, manifestanții vor porni spre Parlament.



Citește și: Un nou protest este anunțat, în Capitală, în urma grațierii faptelor de corupție de către Comisia Juridică a Senatului. Manifestanții sunt chemați, la ora 19, în Piața Victoriei

În București este anunțat un nou protest, miercuri, în Piața Victoriei în urma hotărârii senatorilor din Comisia Juridică de a grația mai multe fapte de corupție, printre care luarea de mită, darea de mită, traficul de influență sau cumpărarea de influență. Amendamentele modificate au fost susținute atât de fostul președinte Traian Băsescu cât și de Șerban Nicolae (PSD). 

 



UPDATE Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că prin amendamentele propuse la proiectul legii grațierii a făcut ''o coaliție cu propria sa conștiință''. Vezi aici declarația făcută de șeful PMP.

UPDATE Senatorii din Comisia juridică au aprobat  grațierea faptelor de corupție –  luarea de mită, darea de mită, traficul de influență sau cumpărarea de influență.

„Luarea de mită – am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune… a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (…) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa”, a declarat Traian Băsescu în faţa senatorilor jurişti.


UPDATE Senatorul PNL Daniel Fenechiu a anunțat că liberalii vor vota împotriva grațierii faptelor de corupție. USR a adoptat o poziție similară.

Guvernul nu e de acord cu graţierea faptelor de corupţie, cuprinse la articolele 289-292 din noul Cod Penal. 


UPDATE Senatorii din comisie discută despre grațierea faptelor de corupție –  luarea de mită, darea de mită, traficul de influență sau cumpărarea de influență. Amendamentele au fost susținute atât de fostul președinte Traian Băsescu cât și de Șerban Nicolae (PSD). ”Până la ultima lege a finanțării, toate partidele pot fi acuzate și de luare de mită și de abuz în serviciu. Sunt de acord să fie pedepsiți cei care au luat bani acasă. Altfel, acești bani s-au dus în geci în umbrele. Toți oamenii politici care au trecut prin campanii, mai puțin în 2016, au aceste probleme. Știu toate instituțiile că partidele s-au finanțat ilegal. Trebuie să fie un moment zero”, a argumentat Băsescu.

​UPDATE Șerban Nicolae (PSD) a propus grațierea infracțiunilor de furt. Vor fi grațiate infracțiunile de furt, însă recidiviștii nu vor beneficia de grațiere. Se grațiază de asemenea infracțiunile de furt calificat din mijloacele de transport în comun, desfășurate în timpul nopții, săvârșite de o persoană mascată, prin efracție, escaladare sau folosirea fără drept a unei chei.

Însă, vor fi exceptate de la grațiere furturile care vizează bunuri din patrimoniul cultural, prin violare de domiciliu, furturile săvârșite cu arme. De asemenea, nu vor fi grațiate furturile de țiței, gasolină, motorină sau benzină, din sistemle de irigații sau rețelele electrice, cabluri, linii sau echipmanete de telecomunicații.

​UPDATE Senatorii au decis că nu se grațiază infracțiunile cu violență – omorul, uciderea din culpă, vătămarea culpă, violența în familie sau întreruperea cursului sarcinii, lipsirea de libertate în mod ilegal. De asemenea, nu vor fi grațiate infracțiunile de natură sexuală, cum ar fi violul. 

UPDATE Senatorii au început dezbaterile pe tema infracțiunilor care nu pot fi grațiate. Șerban Nicolae (PSD), președintele Comisiei juridice, a propus să nu fie grațiate pedepsele pentru infracțiunile cu violență. „Asta este marea problemă în România, violența”, a comentat Șerban Nicolae, autorul mai multor amendamente prin care sunt grațiați corupții.

​UPDATE Senatorii dezbat data de la care se va aplica legea, adică dacă vor fi graţiate faptele până la 18 ianuarie 2017, aşa cum a propus Ministerul Justiţiei, sau altă dată. Traian Băsescu a venit cu o propunere inedită: „Să fie aplicată graţierea, printr-o ordonanţă de urgenţă, într-o noapte“, a comentat  fostul preşedinte Traian Băsesu. 


Comisia Juridică a Senatului discută miercuri, pentru ultima dată, proiectul Legii grațierii, care a fost trimis Parlamentului de către Guvern.

Acum o săptămână, senatorii jurişti au decis, printre altele, ca pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani să fie graţiate în întregime. În proiectul Guvernului era prevăzut să fie graţiate în întregime pedepsele de până la 5 ani.

Miercuri ar urma să fie discutate cele mai controversate prevederi ale acestui proiect, care enumeră faptele care vor fi exceptate de la grațiere. Sunt o serie de amendamente depuse de Șerban Nicolae, președintele Comisiei Juridice, prin care acesta propune ca inclusiv faptele de corupție să fie grațiate, deci să nu intre în lista faptelor exceptate.

În acea listă vor rămâne, dacă amendamentele vor fi adoptate, doar faptele cu violență. 

Săptămâna trecută, o serie de amendamente au fost deja adoptate – anume grațierea pedepselor până la 3 ani în întregime, grațierea în parte a pedepselor cuprinse între 3 și 10 ani și înjumătățirea pedepselor pentru femeile însărcinate, dar și pentru persoanele care sunt unic întreținător ai unor copii minori de până la 14 ani sau ai unor minori cu handicap. S-a adoptat și un amendament care prevede înjumătățirea pedepselor persoanelor care au peste 60 ani și grațierea în întregime a pedepselor persoanelor care au peste 70 de ani.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Extensii Google Chrome, folosite pentru a sustrage date sensibile de la aproximativ 2,6 milioane de utilizatori

O descoperire alarmantă a ieșit la iveală în perioada sărbătorilor de iarnă: cel puțin 33 de extensii pentru browser-ul Google Chrome, găzduite în Chrome...

Denis Ciobotariu a semnat un contract până în 2028 cu Rapid

Denis Ciobotariu, fundaș central de 26 de ani, a semnat un contract cu Rapid București, valabil până în vara anului 2028. Denis Ciobotariu a venit...

Autoritățile sud-coreene eșuează în tentativa de arestare a fostului președinte Yoon Suk Yeol

Tentativa de arestare a fostului președinte destituit al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, s-a lovit de o rezistență puternică din partea susținătorilor săi...
Ultima oră
Pe aceeași temă