Sebastian Ghiță, căutat fără succes pe întreg teritoriul României, a apărut la postul de televiziune România TV, miercuri la prânz, aparent în direct.
UPDATE 20.00: Citește și: Reacția Ambasadei SUA, după ce Sebastian Ghiță a declarat, într-o înregistrare, că la întâlnirile dintre el și Kovesi ar fi participat și un șef al CIA: Nu comentăm, contactați DNA
Ambasada Statelor Unite la București a făcut, miercuri, precizări, la solicitarea Mediafax, cu privire la înregistrarea difuzată de postul România TV, în care fostul deputat Sebastian Ghiță susținea că un șef al CIA ar fi fost prezent la întâlniri la care acesta a participat alături de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.
Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat, miercuri, că nu va comenta vreodată afirmațiile făcute în spațiul public, în contextul în care fostul deptutat Sebastian Ghiță a declarat, într-o înregistrare difuzată, miercuri, la România TV, că a cunoscut-o pe șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în sediile SRI.
Ghiță, fost deputat PSD, a susținut că procurorii DNA i-ar fi cerut declarații împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea.
Ghiță afirmă că s-a întâlnit cu Laura Kovesi, înainte de a începe ancheta împotriva lui, „de mai multe ori pe săptămână, în sedii ale SRI, la K2, la K4 și la T14”. Sebastian Ghiță a spus că la una dintre aceste întâlniri ar fi participat și un reprezentant al serviciilor secrete ale SUA în România.
De asemenea, Ghiță susține că s-a întâlnit cu Laura Kovesi, șefa DNA, și la Sinaia. Și în acest mesaj televizat, Sebastian Ghiță a reiterat declarația conform căreia Laura Kovesi i-ar fi trimis mesaje neoficiale de pe o adresă de mail denumită cucuveauamov@gmail.com.
Ghiță susține că a încercat să avertizeze Comisia SRI, din care făcea parte ca deputat, dar această comisie parlamentară s-a reunit de foarte puține ori.
„Niciun argument şi nicio raţiune nu mă va mai putea face să tac. Ceea ce se întâmplă astăzi în România este o chestiune de nedescris. DNA-ul este instrumentul folosit de mai marii zilei şi de către interesele stăine pentru a zdrobi votul românilor. Liviu Dragnea a fost tot timpul campaniei sale şantajat şi ameninţat să nu devină prim-ministru. În ultima perioadă am fost şi eu vizitat de un avocat apropiat al DNA-ului care în mod direct mi-a spus că dacă fac nişte denunţuri împotriva lui Liviu Dragnea, mai am o şansă. Mi s-a spus că dacă ştiu ceva despre familia lui Liviu Dragnea, răsplata va fi lipsa agresiunii împotriva familiei mele. Mi-au spus că îmi vor duce mama la DNA. Mi-au spus că îmi vor aresta fratele şi prietenii şi o să mă întâlnesc cu toţi la închisoare”, spune Sebastian Ghiţă în înregistrare.
Citește și reacția vicepremierului Vasile Dîncu: Este o chestiune privată. Nici nu confirm, nici nu infirm
Vicepremierul Vasile Dîncu a reacționat, miercuri, după ce fostul deputat Sebastian Ghiță a precizat că acesta ar fi participat la o petrecere privată la Sinaia, precizând că este „o chestiune privată”.
Citește și reacția șefului PSD: Liviu Dragnea, despre declaraţiile lui Sebastian Ghiţă: Nu le iau în râs pentru că din păcate nu sunt singurele informaţii de acest gen care au ajuns la mine atât în timpul campaniei electorale cât şi după alegeri
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a precizat că declaraţiile lansate de fostul deputat Sebastian Ghiţă într-o înregistrare la un post TV, îl pun serios pe gânduri.
Amintim că, după ce a început investigația DNA împotriva deputatului Ghiță, șefa DNA, Laura Kovesi a declarat că ”nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată prietenă cu inculpatul Ghiță”.
La finalul apariției lui Ghiță, miercuri la prânz, pe postul de televiziune, el a spus „Seară bună”, ceea ce înseamnă că nu a fost în direct, iar imaginile prezentate au fost doar o înregistrare.
Pe site-ul postului România TV se precizează că este vorba de „o înregistrare pe care Sebastian Ghiță a lăsat-o la redacția televiziunii România TV în urmă cu o săptămână”.
Fostul deputat Sebastian Ghiță este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării sale în fața procurorilor, miercuri. Înainte să dispară, Sebastian Ghiță a dat mâna cu toți șefii SRI, la o întâlnire protocolară organizată într-un sediu al serviciului de informații.
Fostul deputat Sebastian Ghiță este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării sale în fața procurorilor.
Polițiștii l-au căutat, miercuri, pe Sebastian Ghiță acasă și în alte locuri pe care le frecventa, după ce pe numele său a fost emis un mandat de aducere la DNA, ca urmare a neprezentării sale la audieri.
„Conform procedurii, l-au căutat la domiciliu şi în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta. Îl căutăm în judeţul Prahova, iar IPJ Prahova colaborează cu toate celelalte unităţi din cadrul IGPR, cărora le-a fost comunicat acest act procedural. Căutările continuă şi, în momentul în care se consideră că nu a fost găsit la locurile de interes, se întocmeşte un proces-verbal care este adus la cunoştinţa emitentului de îndată”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Marian Popescu.
Potrivit unor surse citate de România Curată, exista autorizaţie pentru filajul fostului deputat. Filajul era făcut de polițiștii din cadrul Departamentului de Operaţiuni Speciale. Potrivit surselor citate, poliţia l-ar fi pierdut în ceaţă în jurul orei 23.00, în timp ce se afla pe DN1 și se îndrepta spre Ploiești.
Surse citate de News.ro precizau, săptămâna trecută, că echipajul care se ținea după mașina lui Sebastian Ghiță a dispărut, după ce acesta a atins o viteză de peste 180 de kilometri pe oră. Când au ajuns la locuinţa din Ploieşti, situată în cartierul Albert, în nordul Ploieştiului, ofiţerii de la filaj au constatat că maşina parlamentarului era în dreptul locuinţei, dar pe acesta nu l-au găsit, au precizat sursele citate.
Astfel, joi după-amiază, șoferul foferul fostului deputat Sebastian Ghiţă a fost audiat de către poliţiştii prahoveni, potrivit unor surse din Poliție, citate de News.ro. Acesta a fost chemat la Poliţie în contextul în care IPJ Prahova a primit din partea DNA Ploieşti un mandat de aducere a lui Ghiţă, iar în urma căutărilor acesta nu a fost găsit, autorităţile constatând că acesta a încălcat termenii controlului judiciar, spun sursele citate.
Fostul parlamentar folosea pentru a se deplasa două autovehicule, ambele marca Mercedes, unul de teren şi unul de tip van. Uneori parlamentarul avea şofer, alteori îşi conducea singur maşina. De altfel, Sebastian Ghiţă a fost prins în trecut rulând cu viteză foarte mare pe DN 1, o acuzaţie care se regăseşte în unul dintre dosarele sale penale fiind legată de intervenţiile sale la şefi din Poliţia Prahova în vederea restituirii permisului de conducere reţinut pentru depăşirea vitezei legale. Sursele citate susţin că în ultima perioadă Sebastian Ghiţă mergea mai mult cu şofer, cu autoturismul Mercedes van, care are geamuri fumurii.
Fostul deputat Sebastian Ghiță va pierde cauțiunea de 60 de milioane de lei, în cazul în care instanța supremă va decide arestarea sa, ca urmare a încălcării obligațiilor controlului judiciar, informează News.ro.
Conform Codului de procedură penală, instanţa de judecată dispune prin hotărâre confiscarea cautiunii, dacă măsura controlului judiciar pe cauţiune a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive. Potrivit articolului 217, alineatul 9, din Codul de procedură penală, „în cazul în care, pe durata măsurii controlului judiciar pe cauţiune, inculpatul încalcă, cu rea-credinţă, obligaţiile care îi revin (…) judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, la cererea motivată a procurorului ori din oficiu, poate dispune înlocuirea acestei măsuri cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive”.
În cazul lui Sebastian Ghiţă, judecat sub control judiciar pe cauţiune, Poliţia a anunţat deja instanţa supremă că el a încălcat condiţiile controlului judiciar, deoarece nu s-a prezentat când a fost chemat la sediul IPJ Prahova, în 20 decembrie. Vineri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a preschimbat, la solicitarea DNA, termenul de judecată în cazul contestaţiei privind ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru Sebastian Ghiţă, de pe 30 ianuarie pe data de 5 ianuarie 2017.
Citește și: Sebastian Ghiță și-a bătut joc de toți șefii SRI, mai ales de cei care l-au inventat | OPINIE
Toată conducerea Serviciului Român de Informații a ajuns într-o situație penibilă când Sebastian Ghiță a dispărut, fugind de Poliție după ce a dat mâna cu șefii serviciului secret. Dacă dispariția inculpatului Ghiță nu a fost aranjată chiar de grupul din SRI care l-a creeat și susținut, modul cum a ales să fugă incupatul aflat sub control este umilitor pentru conducerea serviciului de informații.
Dosarul dispariției lui Sebastian Ghiță, imediat după ce a participat la o reuniune SRI și se afla sub monitorizarea Poliției, capătă o nouă întorsătură pe baza unor informații oferite de jurnaliștii de la Gorj News. Aceștia relatează că, în anul 2013, chestorul Liviu Vasilescu, șeful Direcției Operațiuni Speciale din IGPR, ar fi participat la o petrecere într-un local de lux din Târgu Jiu, împreună cu anumiți șefi locali din Ministerul de Interne și cu fostul șef al SRI Gorj, colonelul Peptan.
Citește și: Ghiță, Trofeul Anticorupție al lui Dragnea | OPINIE
Fugarul Sebastian Ghiță va fi Trofeul Anticorupție pentru Liviu Dragnea, așa cum a fost Adrian Năstase Trofeul Calității pentru Victor Ponta.
Citește și: Contracte consistente cu statul. Sebastian Ghiță, amicul SRI. s-a îmbogățit pe spinarea serviciilor secrete
Firmele asociate lui Sebastian Ghiță, fost membru în Comisia de control al SRI, au avut contracte spectaculoase cu instituțiile din CSAT. În regimul Ponta, el s-a extins peste mai toate ministerele.
Citește și: Sebastian Ghiță și-a bătut joc de toți șefii SRI, mai ales de cei care l-au inventat | OPINIE
Toată conducerea Serviciului Român de Informații a ajuns într-o situație penibilă când Sebastian Ghiță a dispărut, fugind de Poliție după ce a dat mâna cu șefii serviciului secret. Dacă dispariția inculpatului Ghiță nu a fost aranjată chiar de grupul din SRI care l-a creeat și susținut, modul cum a ales să fugă incupatul aflat sub control este umilitor pentru conducerea serviciului de informații.
„România Liberă” poate să refacă ultimele ore dinainte ca fostul deputat Sebastian Ghiță să dispară. Fostul deputat Sebastian Ghiță, căutat de poliție după ce, miercuri, nu s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a participat, luni seara, la o întâlnire protocolară la sediul SRI, au confirmat surse din instituție pentru „România Liberă”. Jurnaliștii România Curată precizează că, în seara respectivă, Sebastian Ghiță ar fi fost filat de polițiștii din Departamentul de Operațiuni Speciale, însă, în jurul orei 23.00, aceștia i-ar fi pierdut urma, după ce mașina fostului deputat ar fi „dispărut în ceață”.
Dosarele lui Sebastian Ghiță
În 31 martie, procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciar pe cauţiune, în al patrulea dosar în care acesta este urmărit penal pentru corupţie, cauţiunea fiind stabilită la aproximativ 13 milioane de euro, reprezentând a zecea parte din averea estimată a parlamentarului.
În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea deputatului Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59 milioane de lei, după ce parlamentarul a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86 milioane de lei.
În acest al patrulea dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În caz sunt judecaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind trimişi în judecată procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova.
În acest dosar, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării „Fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ.
O înregistrare video postată pe Internet îi prezintă pe doi dintre liderii PRU, Sebastian Ghiță și Bogdan Diaconu, cântând melodii patriotice.