Primarul Constanței, Radu Mazăre, a declarat, vineri, la ieșirea de la DNA că a luat la cunoștință începerea urmăririi penale pentru patru fapte de abuz în serviciu, cu privire la terenurile de la Castel şi Cazino, informează Mediafax.
Citește și: Ce spune Ponta despre situația primarului Radu Mazăre
„Am luat cunoștință că s-a pus în mișcare urmărirea penală pentru terenul de la Castel, vândut în 2004, pentru terenul de la Cazino – ăla pentru care sunt în proces la București, din 2007 (ambele terenuri sunt în stațiunea Mamaia – n.r.), pentru că nu am dat afară funcționarii publici, în 2008, și pentru că Primăria nu a executat o hotărâre de instanță unde noi spunem, eu și cei din subordinea mea, că nu putea fi executată. Asta-i tot – patru bucăți de abuz în serviciu”, a spus Radu Mazăre.
La sosirea la DNA, el a afirmat că în cazul celor două terenuri, este vorba despre vânzări stabilite de Consiliul Local (CL) Constanța, evaluate de un evaluator și negociate, „nu sub valoarea evaluării”, de către o comisie a CL.
Citește și: Radu Mazăre a demisionat din toate funcțiile din PSD
„După ce cetățeanul semna cu comisia Consiliul ui Local și plătea avansul, primarul semna contractul. (…) Și acolo sunt acuzat eu, nimeni altcineva: nici evaluator, nici consilieri locali, nici nimeni”, a spus Radu Mazăre.
Primarul Radu Mazăre spunea, în octombrie 2014, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de DNA București, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanța pentru vânzarea unei jumătăți din terenul respectiv, precizând că acuzațiile sunt diferite.
Şi în 6 februarie, Mazăre s-a prezentat la DNA Constanţa, el spunând atunci că a fost chemat de procurori pentru un dosar în care este suspect, vizând un teren din stațiunea Mamaia care a fost vândut de Consiliul Local Constanța.
„Astăzi merg la DNA Constanța într-un dosar în care sunt vreo două-trei acuzații, una dintre ele fiind pentru un teren vândut în stațiunea Mamaia, în anul 2004, terenul de sub celebra clădire castel. Castelul a fost privatizat și terenul a fost ulterior cumpărat de la Consiliul Local, prin votul Consiliului Local și cu evaluare. Eu sunt suspect în dosarul ăsta de la DNA Constanța de mai multă vreme, pentru fel de fel de bazaconii din astea. (…)”, spunea în 6 februarie Radu Mazăre, înainte de a intra la DNA.
Atunci, el a ieşit de la DNA după aproape 20 de minute, spunând că i-a fost adusă la cunoştinţă o nouă acuzaţie, de abuz în serviciu, pentru că nu a suspendat din funcţie patru funcţionari ai primăriei trimişi în judecată în dosarul privind atribuirea nelegală de terenuri.
„S-a extins urmărirea penală, fiind acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu am suspendat din funcţie patru funcţionari publici care au fost trimişi în judecată în dosarul mare din 2008 (n.r. – dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri), aşa cum spune procurorul că scrie la lege. Sunt nişte funcţionari publici ai primăriei care ar fi trebuit să fie suspendaţi din funcţie. Primăria are 500 de angajaţi, este un serviciu de personal, se fac referate, primarul aprobă, el nu poate să decidă de capul lui, am să merg şi am să văd care e situaţia. Mi-au adus la cunoştinţă că de ce nu i-am suspendat din funcţie şi că şi-au luat leafa nelegal”, declara la acea dată Radu Mazăre.
Tot atunci, Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA Constanța au dispus extinderea urmăririi penale faţă de Radu Mazăre, pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu.
În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arăta că, în 24 octombrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, din care făceau parte: primarul Radu Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu – fost consilier municipal, Constantin Racu – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu – directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron – fost consilier municipal şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
„De la acea dată și până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea”, susţineau procurorii DNA.