16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialProcurorul general al României şi preşedintele CSM nu sunt parteneri credibili pentru...

Procurorul general al României şi preşedintele CSM nu sunt parteneri credibili pentru SUA?

Vineri seara, la ora 19,00, Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA, care a făcut o vizită în România pe tema independenţei Justiţiei şi a consolidării statului de drept,  s-a întâlnit cu şeful DNA, Laura Codruţa Koveşi, cu care a avut un dialog lung, de circa o oră.

NU au fost invitaţi la dialog procurorul general al României, Tiberiu Niţu,  şi noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea. Acest lucru poate însemna că actualul procuror general al României şi şeful CSM nu sunt consideraţi parteneri credibili pentru SUA, spun specialiştii. 

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, preşedintele CSM Bordea şi vicepreşedintele George Muscalu s-au întâlnit “pe teren neutru” ( cum a cerut partea română, de parcă ar fi fost în război cu SUA!)  cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti  pentru a discuta despre apărarea independenţei Justiţiei.

Această întâlnire a fost programată după ce premierul Victor Ponta şi alţi lideri USL i-au atacat pe magistraţii care au instrumentat dosarele lui Adrian Năstase şi pe aceia care l-au trimis, din nou, la închisoare pentru corupţie.

Reamintim că Ponta a declarat că Năstase este condamnat politic de “cozile de topor” din Justiţie,  împotriva cărora USL trebuie să lupte, asemănând situaţia fostului premier român  cu condamnarea fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko.

Specialiştii consultaţi de România Liberă spun că diplomaţii americani, la întâlnirea “pe teren neutru” cu preşedintele şi vicepreşedintele CSM,   au pus în balanţă faptul că CSM a cerut atât verificarea procurorilor DNA, cât şi a judecătorilor de la Înalta Curte, care au instrumentat dosarul penal, respectiv l-au condamnat pe fostul premier român, şi au considerat că o astfel de decizie aresponsabililor români  nu corespunde cu respectarea independenţei Justiţiei.

De altfel, însuşi preşedintele CSM Adrian Bordea ne-a declarat că, la întâlnirea cu diplomaţii americani , aceştia le-au spus că în SUA politicienii nu au voie să comenteze hotărârile Justiţiei pentru că numai aşa se respectă independenţa Justiţiei.

Reamintim că CSM este garantul independenţei în România, dar noua conducere a instituţiei nu a ieşit cu declaraţii publice pentru a-i apăra pe magistraţii atacaţi de politicieni după condamnarea, a doua oară, a lui Năstase, ci au emis un comunicat de presă din care nu rezulta apărarea independenţei Justiţiei.

“Dacă am fi ieşit cu declaraţii publice, ne-am fi antepronunţat”, ne-a declarat Bordea. Precizăm că legea CSM permite preşedintelui să facă  declaraţii publice de apărare a independenţei Justiţiei tocmai pentru că acesta este rolul principal al  instituţiei.

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de 6.014, în creştere cu peste 33% comparativ cu perioada...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...
Ultima oră
Pe aceeași temă