11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPeste 11.000 de oameni au protestat, miercuri, la Mioveni

Peste 11.000 de oameni au protestat, miercuri, la Mioveni

Aproximativ 11.000 de persoane, membri de sindicat de la Automobile Dacia, dar şi familii ale acestora, au protestat, miercuri, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni, cerând construirea autostrăzii Piteşti – Sibiu, susţinerea învăţământului profesional şi modificarea Codului Muncii.

Mitingul a început în jurul orei 13.00 cu intonarea imnului României.

Protestatarii au avut pancarte pe care scria: “Clasa politică iresponsabilă”, “Jos Guvernul”, “Jos Băsescu” şi au scandat lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit liderului Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu, principalele cereri ale protestatarilor sunt legate de construirea autostrăzii Piteşti – Sibiu şi de sprijinirea învăţământului profesional.

“Dacă ar fi avut un gram de patriotism cei din Guvern, nu am fi fost aici să spunem «Jos Guvernul!». Unde este patriotismul celor care ne conduc? Dacă astăzi eram auziţi, nu eram în această piaţă să spunem «Jos Băsescu!» De ce jos Băsescu? Pentru că pe vremea lui a fost modificat Codul Muncii în interesul altora, nu al cetăţenilor României”, a spus liderul sindicatului de la Dacia, Nicolae Pavelescu.

Viceliderul acestui sindicat, Ion Iordache, a menţionat că participanţii la miting nu au nicio legătură cu politica.

“Ne aflăm azi într-un moment în care investitorii au început să-şi piardă interesul. (…) Dorim să fim ascultaţi, dorim un program naţional pentru învăţământul profesional, dorim infrastructură, sprijin financiar pentru întreprinderile care se dezvoltă, guvernanţii să vină printre noi să ne afle păsurile”, a spus Ion Iordache.

Acesta, dar şi alţi lideri de sindicat care s-au adresat manifestanţilor au acuzat faptul că, în baza Codului Muncii, angajatorii le fac muncitorilor contracte pe durată determinată, aceasta fiind una dintre marile nemulţumiri ale angajaţilor.

Protestul, care a durat peste o oră, s-a încheiat cu hora unirii.

Aproximativ 200 de jandarmi au asigurat măsurile de ordine la acest miting, potrivit unei informări a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş.

Lucrătorii din Argeş au cerut din stradă Guvernului şi clasei politice să soluţioneze în regim de urgenţă o serie de probleme critice, cu efecte grave în plan economic şi social.

Una dintre acestea vizează investiţiile în infrastructura de transport, respectiv în finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor la autostrada Piteşti-Sibiu.

Acest tronson de autostradă este vital pentru ca Dacia Renault să îşi menţină un nivel competitiv pe piaţă şi să asigure stabilitatea locurilor de muncă şi venituri decente pentru angajaţi, iar industria de subansamble şi componente auto dezvoltată pe orizontală – care asigură existenţa a 150.000 de lucrători şi a familiilor acestora – nu poate funcţiona în absenţa unei infrastructuri rutiere decente. Posibilităţi de finanţare pentru acest tronson de autostradă există, obligaţii asumate în raport cu Uniunea Europeană există, iar necesitatea construcţiei în regim prioritar nu poate fi negată sub nicio formă. Nu există voinţă politică!

Sindicaliştii afiliaţi la BNS care vor ieşi mâine în stradă la Mioveni, precum şi cei care vor protesta în alte oraşe din ţară pe parcursul lunii martie, cer Guvernuluişi să ia măsuri urgente pentru modificarea legislaţiei muncii. Cadrul legal ce reglementează în acest moment relaţiile din piaţa muncii este unul dezechilibrat, iar refuzul partenerilor politici de a-şi respecta cuvântul asumat prin semnătură a avut ca efect degradarea relaţiilor dintre partenerii sociali la toate nivelurile”, se mai arată în comunicatul BNS.

La aceste două motive se mai adaugă şi creşterea exacerbată a preţurilor la utilităţi, ajunse la un nivel greu de suportat de către populaţie.

Protestul de miercuri de la Mioveni deschide seria acţiunilor la nivel naţional stabilite de Consiliul BNS din data de 25 februarie. Nemulţumirile şi tensiunile sociale acumulate în toate sectoarele economice vor scoate în stradă zeci de mii de persoane, iar protestele se vor ţine lanţ până când membrii Guvernului şi reprezentanţii clasei politice vor înţelege că România reală se confruntă cu probleme grave, care nu au legătură cu circul politic, şi care au nevoie de soluţii inteligente în regim de urgenţă.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă