FOTO. Pescador turcesc surprins la braconat în Marea Neagră, oprit cu focuri de armă de o navă a Gărzii de Coastă

O navă din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 64 de mile marine est de localitatea Constanţa, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2017 - 14:23

O navă din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 64 de mile marine est de localitatea Constanţa, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României. Informațiile despre navă au fost primite de la lucrătorii SCOMAR (Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră).

Evenimentul s-a petrecut pe 3 aprilie, în jurul orei 21.00, și a fost făcut public în această după-amiază. Ambarcaţiunea interceptată, un pescador sub pavilion Turcia,  inscripţionat „CAN HAN”, nu s-a supus somaţiilor verbale, pentru a permite operaţiunea de abordaj şi control conform procedurilor legale.

”Astfel, poliţiştii de frontieră au executat focuri de avertisment, folosind armamentul de la bordul navei PFR, cu respectarea prevederilor legale. Echipajul pescadorului a ignorat avertismentul polițiștilor de frontieră, continuându-și deplasarea, ulterior intrând în coliziune cu nava MAI 1101, provocând acesteia pagube minore.  La ora 23.10, pescadorul a fost oprit, dar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, nu s-a putut efectua un control la bordul navei, aceasta fiind remorcată către Portul Constanța”, a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Ionela Pasat.

Ieri, pescadorul a fost adus în Portul Constanţa, iar poliţiştii de frontieră au demarat efectuarea cercetărilor specifice, sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit și Acvacultură și ai Căpităniei Constanţa.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial”, ,,pescuit ilegal și pescuit neraportat al calcanului” şi „distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia”.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...